„Neológ-konzervatív hagyományok”

Írta: Szombat - Rovat: Hazai dolgaink

Érdeklődéssel olvastam a Szombat januári számának 1+1 százalék zsidó szemmel című írását.
Tájékoztatom, hogy a Szegedi Zsidó Hitközség két alapítvánnyal rendelkezik:
– Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért (1993),
– Hagyomány Szegedi Zsidó Szociális Alapítvány (1996).
Az idén 15. évébe lépő Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért 1%-os hozzájárulásai az alábbiak szerint alakultak:

Rendelkezés Összes
éve (forint)
2002 426 211
2003 467 473
2004 473 140
2005 581 676
2006 626 586

Tudom, hogy az összegszerűségek nem falrengetőek, de sok máshoz képest jelentősek. Az alapítványok kuratóriumában nemcsak zsidó származásúak vannak, hanem a város kulturális, karitatív szférájának személyiségei, akik az 1%-on túl hangversenyek, programok szervezésével, mozgósítással is segítik csodás szegedi zsinagógánk rekonstrukcióját, a Szegedi Zsidó Szociális Otthon mindennapi életét.

Az elemzéshez még annyit tennék hozzá, hogy a számszerű adatok tartalmát csak súlyosbítja, hogy az adományozók jelentős százaléka nem a zsidók köréből kerülnek ki, hanem a velünk szolidáris szimpatizánsokéból. Nagyon nehéz reális elemzést csinálni a háttértartalom tágabb ismerete nélkül.

Meggyőződésem, hogy az egyes közösségek közvetlen támogatottsága jobb arányt eredményezne, mint szövetségeiké vagy egyházuké. Nem fog javítani támogatottságunkon, ha vagylagossá teszik 2 vagy 3%-kal a célszervezet meghatározását.

A Szegedi Zsidó Hitközség az ország egyik legjelentősebb közössége. Életét a Löw-i neológ-konzervatív hagyományok őrzésére alapozza, folytatja. Mi eddig sem kapcsolódtunk a zsidó szervezetek, volt és jelenlegi vezetők torzsalkodásába, a vallási és a civil szervezeti támogatás érdekének megfelelő megfogalmazásába, hanem tettük és tesszük, ami a feladatunk. Könnyebb lenne életünk, ha mások is ezt tennék.

Dr. Lednitzky András,
a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke,
Izrael tiszteletbeli konzulja

[popup][/popup]