Válás, együtthálás után – Misna magyarul, Edujot 4.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Ha valaki elválik a feleségétől és utána együtt hál vele egy fogadóban, Sámáj iskolája szerint nincs szükség újabb válólevélre, Hilel iskolája szerint a férjnek újabb válólevelet kell adni.

Edujot 4

 

Edujot 4/1

Ezek a szabályok, ahol Sámáj iskolájának határozatai kevésbé szigorúak a Hilel iskola határozatainál, (ünnepekkel kapcsolatban).  Pl. tojás, mely ünnepnapon “született”, Sámáj iskolája szerint ehető. Hilel iskolája kimondja: nem ehető. Sámáj iskolája szerint (peszahkor) olívabogyó nagyságú kovász is ehető, és datolya nagyságú hamec.[1]  Hilel iskolája szerint mindkettő, csak olívabogyó nagyságban.

 

Edujot 4/2

Állat, amely ünnepnapon született, mindenki szerint megengedett, de a csibe, amely akkor kelt ki a tojásból, tilos. Ha valaki vadat vagy szárnyast vág ünnepnapon, Sámáj iskolája szerint temesse el ásójával a vért a földbe. Hilel iskolája szerint csak akkor vágjon, ha van kiásott föld a keze ügyében. Abban (Hilel szerint) egyetértés van, ha már levágta az állatot, ásóval húzza rá (a vérre) a földet. Az a kemencében lévő hamu is megfelel, amely az ünnepre készen áll.

 

Edujot 4/3

Sámáj iskolája szerint a hevker a szegények számára való lemondás[2] . Hilel iskolája szerint nem számít (hevker-nek) csak akkor, ha a gazdagok számára is elérhető, mint például a smitá (szombatév) gyümölcse. Ha a földön lévő kévék egyenként egy káv mennyiséget adnak, és ha egy kévét a mezőn felejt, amely négy káv kalászt tartalmaz, Sámáj iskolája szerint ez nem számít hevker-nek.[3] Hilel iskolája szerint “ott-felejtettnek” számít.

 

Edujot 4/4

A kőkerítéshez állított kéve, vagy asztag, a tehenek közelsége, vagy a szerszámoké, Sámáj szerint nem számít “ott – felejtett” termésnek. Hilel iskolája szerint igen.

 

Edujot 4/5

Kerem revai [4]: Sámáj iskolája szerint nem jár a (negyedik év szőlőjéért) ötöd felár,[5] és nem kell eltávolítani a házból, (biur). Hilel iskolája szerint van ötöd felár és van biur. Sámáj iskolája (kérdi): és mi a van a peret  és az olelot ügyében?   A szegények majd elveszik maguknak a nekik járót . Hilel iskolája szerint (a szőlőből) minden a szőlőprésbe kerül.

 

Edujot 4/6

Hordónyi (fogyasztani való) olajbogyó esetén Sámáj iskolája szerint nem kell lukat nyitni a hordón. Hilel iskolája szerint kell. A két iskola megegyezik abban, ha lukat nyitnak, akkor a luk megtelik üledékkel, és a hordó tartalma tiszta marad.

Ha valaki olajjal bedözsöli a testét, és ezután tisztátalan lesz, meg kell merülni, Sámáj iskolája szerint ha a (mikve után) is csepeg róla az olaj, tiszta. Hilel iskolája szerint  tiszta, ha csak ha kisebb testrészre elegendő olaj marad rajta. Ha maga az olaj már eleve tisztátalan volt, Sámáj iskolája szerint tiszta, ha kisebb testrészre elegendő olaj marad rajta. Hilel iskolája szerint, amennyi elég (a kezei) benedvesítésére. Rabbi Jehuda, Hilel iskolájának nevében azt mondja: ha (kezei nedvesek) úgy, hogy mást is benedvesíthet.

 

Edujot 4/7

Sámáj iskolája szerint a nőt eljegyzik a dinárral vagy valami mással, a dínárral egyenértékben.  Hilel iskolája szerint prutával[6] vagy a prutá értékében. Mennyi az a prutá? Az olasz iszer nyolcad része.[7]

Sámáj iskolája azt mondja: elválhat a nőtől egy régi get-tel, de Hilel iskolája megtiltja. Mi az a régi get? Az olyan, hogy a férj a feleségével hált, azután is, hogy (a get) megíródott. Ha valaki elválik a feleségétől és utána együtt hál vele egy fogadóban, Sámáj iskolája szerint nincs szükség újabb get-re, Hilel iskolája szerint a férjnek újabb getet kell adni. Mikor történik ilyesmi? Ha a feleség elválik a házastársától. Ha az eljegyzés után elválik, nincs szükség második get-re. Mivel a férfi szíve még nem szokott hozzá.

 

Edujot 4/8

 

Sámáj iskolája megengedi, hogy a társ-feleség [8] hozzámenjen a testvérekhez, de Hilel iskolája nem engedi meg. Ha a társ-feleség megtette a hálicá aktusát. A (nő) esetére Sámáj iskolája eltiltja a papokat, Hilel iskolája megengedi. (A hálucá tiltott a pappal kötendő házassághoz). Ha a társ-feleségek levirátus házasságot kötnek, Sámáj iskolája elfogadja, Hilel tiltja. Annak ellenére, hogy az egyik (iskola) megengedi, a másik tiltja, Sámáj iskolája nem tiltotta, hogy lányaik a Hilel iskola (embereivel) házasodjanak, és Hilel iskolája se tiltotta, hogy Sámáj iskolából (vegyenek vőlegényt). A tisztátalanság és a tisztaság törvényeit (Sámáj és Hilel) egyformán betartották, és a disputák és viták ellenére az egyik elfogadta a másik edényeit.

 

Edujot 4/9

Három testvérből ketten elvesznek két testvérlányt feleségül, a harmadik fiú nem házasodik. Mikor lányok egyik férje meghal, a nem házas fiú az özvegynek máámárt mond (“mostantól fogva jegyesem vagy”) és ekkor a másik fiútestvér meghal. Ekkor Sámáj iskolája azt mondja: a feleség vele marad, mert már elhangzott a máámár, míg a másik (nő) nem szerepelhet tovább, még a hálicá-tól is mentes, mivel a feleség nővére. Hilel iskolája azonban úgy ítél, hogy a feleséget elküldik válólevéllel és hálicával és a fiútestvér felségét hálicával. Erről ezt mondták: Jaj, neki a feleségéért és a testvérének feleségéért, (a második özvegy nemcsak, hogy tiltott számára, de az első felségét is elveszíti, azt akit elvett a máámár-ral).

 

Edujot 4/10

Arról, aki esküt tett arra, hogy tartózkodik a feleségétől, Sámáj iskolája azt mondta: a legtöbb, amire esküszik két hét, Hilel iskolája: egy hét. Állapotos nő, aki a nyolcvanegyedik napon elvetél, Sámáj iskolája felmenti az áldozat kötelessége alól, Hilel iskolája kötelezi. Aki imarojtot tesz a takaróra,[9] Sámáj iskolája felmenti, Hilel iskolája bünteti. A szombatra előkészített gyümölcsös kosarat, Sámáj iskolája elfogadja, Hilel iskolája nem.

 

Edujot 4/11

Aki hosszú názirut fogadalmát veszi magára és az idő leteltével visszatér Izrael földjére, Sámáj iskolája szerint csak harminc napig lehet názir, Hilel szerint le kell tölteni az esküvel megfogadott időt. Van valakinek két csoport tanúja, akik tanúsítják hogy názirut esküt tett, és hogy öt názirsági időszakra esküdött. Sámáj iskolája szerint az eskü megosztott és názírsági kötelezettség nem létezik. De Hilel szerint az ötön belöl két csoport létezik, és ezáltal két názirságnak is eleget tesz.

 

Edujot 4/12

Ha valaki a padlón fekszik, és felette rés van a tetőn, Sámáj szerint nem megy (rajta keresztül) a tisztátalanság. Hilel szerint az ember “üreges”, ezért a felső oldala átereszti a tisztátalanságot.

Jegyzetek

[1] hamec – peszahkor tiltott ételfajta, pl. kenyér

[2] héb. Hevker elhagy, lemond, nem tekinti többé a sajátjának

[3] ottfelejtett: héb. Sikhehá, a hevker szinonímja (ez esetben)

[4] Kerem revai : a négy évvel ezelőtt ültetett szőlőskert. A negyedik év szőlőtermése szent, azt Jeruzsálembe kell vinni, mint a második tizedet

[5] Ötöd felár: homes (heb) a második tized megváltásakor fizetik, biur : a negyedik és hetedik évben el kell taávolítani a házból minden függőben maradt tizedet

[6] prutá a legkisebb pénzegység

[7] A dinárnál sokkal kevesebb

[8] A misna idején a többnejűség megengedett volt

[9] A lepedő pamut, a cicit (imarojt) pedig gyapjú – ez az együttes a sáátnez szabálya szerint tiltott

Címkék:Edujot, Misna

[popup][/popup]