Szépasszonyok a szőlőben

Írta: Vadas János - Rovat: Hagyomány

„Purimkor örömünkben  fogyaszthatunk annyi bort, hogy  összekeverjük Hámánt Mordechájjal”

Szokás azt mondani, hogy minden nagy férfi mögött állt egy erős asszony. Purim kapcsán megemlékezünk majd Ahasvérus, perzsa király feleségéről, Eszterről, aki megmentette népét Hámán ármányától. Örömünkben lehet annyi bort fogyasztani, hogy az ember összekeverje Hámánt Mordechájjal, zajongani, lármázni, és micvákat gyakorolni. Ennek kapcsán megnézzük, milyen hozzáadott értéket képviselnek hölgyeink a borkultúrában.

esther_mordechai_brief_grt

Arent de Gelder (1645 – 1727): Eszter és Mordecháj

„A bor csodálatosan kifejező. Illatában ananász és fehérhúsú őszibarack bomba robban. Ízében gazdag, kerek, kiegészülve furmintos jegyekkel; gyönyörűen vibráló. Ásványos savai egyensúlyban vannak a magas cukortartalommal. Egy igazán remek példa arra, hogy miért a Tokaji a világ egyik legnagyobb édes bora.”(Caroline Gilby, master of wine).

Zwack Izabella 2006-os évjáratú, 6 puttonyos Tokaji Aszúját kiáltotta ki a Népszabadság TOP 100 Magyar Bor 2011 legjobb borának. A Dobogó Pincészetet mégsem ezért a boráért szeretjük a legjobban. Hanem elsősorban száraz furmintjaiért, a 2009-es Betsekért, melyben a furmint citrusos, körtés, virágos aromái keverednek a talaj ásványos jellegével. Illetve bátor próbálkozásnak tekintjük a pinot noir hagyomány újjáélesztését az Izabella utca borban, melyet még nem volt szerencsénk kóstolni, de reméljük, hogy a vulkanikus talaj és az Úrágya dűlő adottságai a burgundiai borok rangjára emelik ezt a tokaji vöröset.

purim-crop

Purim a belzi haszidoknál

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa az Év Bortermelője díjjal tüntette ki 2012-ben Bárdos Saroltát, Bodrogkeresztúrról. Sarolta korábban a Degenfeld birtokon dolgozott, 2000-ben indult családi vállalkozása, a Tokaj Nobilis. Manapság 6 hektáron termelik a hagyományos tokaji fajtákat: furmintot, hárslevelűt, sárgamuskotályt és kövérszőlőt a Csirke-mál és a Barakonyi dűlőkben. A kötelező édes termékeken kívül, Sarolta is a száraz tokajiban, azon belül is a különleges száraz furmintban látja a növekedés lehetőségét. Új szelek fújnak a Bodrog partján, legyünk nyitottak a száraz tokajikra! Nekem nagyon szimpatikus, hogy az érlelés 200-220 literes (ahogy a kádárnak sikerül) zempléni tölgyből készült Szerednyei hordókban történik. Sarolta szerint a tölgyek hasonló ásványi anyagokat vesznek fel gyökereiken keresztül, mint a szőlő, hiszen közeli tájon nőnek a fák.

furmint

A 2009-es Barakonyi Furmint és Hárs 2011-ben és ’12-ben is a Pannon Bormustra csúcskategóriás italának választották. Ennek megfelelően előbbi négyezer forint körül kapható, utóbbiból gyakorlatilag már csak alig pár palack kapható.

Pesten pár purim parti biztosan lesz. Tegyük meg, amit vallásunk megkíván tőlünk! Igyunk, zajongjunk, és örvendezzünk megmenekedésünkön méltó borok társaságában. Hámán-füléhez édes tokajit, hajnali táncoláshoz szárazat ajánlok. Mert elázni szárazon jobban esik.

 

Címkék:2013-02

[popup][/popup]