Sadhenolás Izraelben

Írta: Sasvári Ildikó - Rovat: Hagyomány

A házasságközvetítés előnyei

Amikor megláttam Joszefet a jeruzsálemi Nagy Zsinagóga bejárata előtt, azt hittem, ez valami rossz vicc. A fiatalember éppenséggel nem volt fiatal, és azon kívül, hogy már a haja is fogytán volt, pocakot is eresztett. A hatást csak fokozta, hogy bár a harediekre jellemző öltönyben volt, de képes volt hozzá egy ormótlan hátizsákot fölvenni – mondván, hogy nem volt ideje hazamenni. Hátizsákkal randira menni – ez a szememben bőven kimerítette a „gáz” kategóriát.

Mivel azonban a sidduchban (azaz a házasságközvetítő jóvoltából létrehozott találkozók során) íratlan szabály, hogy nem küldjük haza a jelentkezőket rögvest a találkozás pillanatában, beleegyeztem, hogy elmenjünk a Franciák terére az egyik szálloda halljába beszélgetni. Hiszen a sidduchnál az a divat, hogy a párok parkokban és szállodák halljában találkoznak. Rendelni legtöbb esetben nem szoktak, ezért nem is látják őket mindenhol szívesen.

Sajnos a Joszeffel kapcsolatos első benyomásomat a beszélgetés sem tudta megváltoztatni, mert nem derült ki róla semmi, ami második találkozóra esélyt adott volna. Ezt persze tudtára is adtam – azaz amikor rákérdezett, hogy mikor van időm legközelebb találkozni vele, megmondtam, hogy erre sajnos nincs több időm, de elgondolkodom azon, hogy van-e olyan hölgyismerőm, aki korban jobban illene hozzá.

A rossz párosításon felháborodni persze nem érdemes: olyan ez, mint egy bolt, csak azt tudják ajánlani (rám sózni),

aki épp készleten van.

Sajnálatos eset, ha a készlet csak hibás árut tartalmaz, és nem is érthető, hogy a fenébe gondolhatják, hogy az ajánlott fél egyáltalán szóba jöhet nekünk.

De kezdjük a kályhánál!

A sidduch rendszere afféle házasságközvetítő-hálózat, ami a modern ismerkedési formák kialakulásáig a zsidó világban a bevett és szinte egyetlen utat jelentette a házasság felé.

5 - Vallásos esküvő A mennyasszony hétszer körbejárja a vőlegényt (A képek a szerző esküvőjén készültek)

A menyasszony hétszer körbejárja a vőlegényt (A képek a szerző esküvőjén készültek)

A partnerközvetítésre már a Bibliában is találunk forrást: Ábrahám Eliézer nevű szolgáját bízta meg, hogy feleséget találjon fiának, Izsáknak. A módszer azóta annyit változott, hogy az ember maga megy el egy nagy tudású, jó emberismerő (vagy annak hitt) sadchenithez (a házasság-közvetítőnő héber elnevezése).

Engem a sidduch rendszer különleges világába egy Jeruzsálem Bait Va Gan nevű városrészben élő magyar származású sadchenit, Rivka vezetett be. Emlékszem arra a pillanatra, amikor felnyitotta rejtélyes zöld színű jegyzetfüzetet és elkezdte sorolni a fiúkat: Saul, 32 éves, szakács, Londonból – érdekel?

Általában tehát a nevük, a koruk, a szakmájuk (ha van), vagy a nemzetiségük szerint mutatják be a személyeket. Sokszor megkérdezik, akar-e a leányzó olyan férfit, aki csak tanul. A haredi világban ugyanis nagy érdemnek számít, ha valaki egész nap hajlandó a Tórával foglalkozni – azonban a lánynak ebben az esetben föl kell készülni a kenyérkereső szerepére, ami Izraelben nem is olyan egyszerű. Sok haredi, jesivabóher fiatalember szeretne még a házasság után is tanulni egy kicsit, akár harmincas évei elejéig – ezért számukra kulcsfontosságú, hogy legyen, aki ebben támogatja őket. A haredi, szemináriumot végzett fiatal lányok szintén vallásos fiatalembert akarnak, így ez a kívánság számukra elfogadható.

Hogy ezen túl milyet akar? Mindenkinek más az ízlése, amit nyugodtan el lehet mondani a sadchenitnek. Van olyan barátnőm, aki csak másfél fejjel magasabb fiúkkal volt hajlandó találkozni, de az egyik például fiatalabbat akart magának. Ez ízlés kérdése. Az viszont általában fontos szempont, hogy a családban ne forduljanak elő genetikai betegségek (ha van egy ígéretes párosítás, akkor a pár még a házasság előtt el is megy génvizsgálatra!) és legyen egy kis megtakarításuk is. Ha valakinek

az apukája tanító vagy rabbi,

az a haredi világban kiváltképp értékes jellemző a sidduch szempontjából. A fiúk esetében például meg szokták kérdezni tanárukat is: mi a véleményük a fiúról – jól tanul-e, lelkes-e és jól kijön-e a többi jesivabóherrel. Én a magam részéről nem ragaszkodtam a jesivabóherekhez, mert bár nagy micve a Tóra tanulás, de ezek a lányok nehéz életet választanak maguknak, még akkor is, ha van mellettük támogató családi kör.

5 - Rituális borivás

Boráldás

A sadchenit általában olyanokat próbál összehozni, akik hasonló háttérből jöttek: tehát hagyományos, vallásos családból érkezettet nem hoznak össze újonnan betérttel; az sem árt, ha a házasulandók anyagi helyzete is hasonló. Ugyanakkor a szegényebb lányokat Rivka próbálja módos kérőkkel összehozni, ami azzal jár, hogy a kérő jó pár évvel idősebb is lehet. E téren sok a rendszerben a csúsztatás. Az egyik kedvenc esetem a 36 éves gazdag amerikai fiatalember, akinél már a randin éreztem, hogy valami nem stimmel. Öregnek tűnt, holott egyébként jól ápolt volt. Végül kiderült, hogy nem 36, hanem 46 éves – de mivel más problémák is adódtak, lefújtuk az egészet még az elején.

Egy izraeli magyar barátom azt mondta, olyan a sidduch, mint az almaevés – sokat kell megkóstolni, mire egy jót találunk. Csak legyen hozzá az embernek idegrendszere.

5 - A vőlegény felhúzza a gyűrűt a mennyasszony mutatóujjára

Légy te nekem szentelve e gyűrű által…

Mégis miért választják mégis sokan ezt az ódivatú ismerkedési formát?

A legnagyobb előny kétségtelenül az, hogy a rendszert házasodni akarók választják. Itt tehát nem kell nagyon trükközni, taktikázni, hiszen három-négy hónap együtt járás után döntést szokás hozni az ügy kimeneteléről. Én magam azért választottam a sidduch rendszert, mert a húszas éveim végén nem akartam Izraelben ismét 3 évet elfecsérelni próbálkozással, nem akartam ismét hatalmas csalódásokat átélni. Ha valakit egy életre választunk, akkor azzal

van értelme kapcsolatot építeni,

el lehet kezdeni egy végeláthatatlan, közös, izgalmas kalandot – a másik fél megismerését.

A sidduch rendszert főleg a vallásos közösség választja az ún. cniusz miatt, ami a szemérmességet, az érintés tilalmát jelenti. (Ezt egyébként nem mindenki tartja be). A vallásosságnak viszont sokféle változata van: így a sidduch rendszert nemcsak harediek, de modern ortodoxok, bálcsüvék (valláshoz visszatérők), és ún. kipa szruga irányzatúak („horgolt kipa” – a vallásos cionisták) is igénybe veszik, noha ez náluk ritkább – ők már a katonai (vagy polgári) szolgálat idején igyekeznek párt találni maguknak. Nem vallásosak nem igazán jelentkeznek be a sadcheniteknél, mert nem akad számukra „vendégkör.”

A vallásos világban vannak sadchenit képző tanfolyamok, de általában tapasztalt, jó emberismerettel rendelkező, negyvenes nők mennek erre a pályára. Rivkának egy rabbi mondta, hogy ő ezt tudná csinálni – ezért is kezdte el az ipart.

Hogy megéri-e nekik? A zsidó vallás azt mondja, hogy ha valaki három párt össze tud hozni, akkor bebiztosíthat magának egy jó helyet a Gán Édenben, az Édenkertben. A sidduchnak azonban vannak földi előnyei is – pláne akkor, hogyha a fiatalember gazdag. Általában a férfiak adják oda a közvetítő javadalmát, ami anyagi helyzettől függően pár száz dollártól több tízezerig terjedhet. A sadchenit szolgáltatása a partner kiválasztásán túl, ugyanis még a felek közti kapcsolattartást is magába foglalhatja: félreértés esetén hozzá lehet fordulni, az együtt járás során pszichológusként is működhet, értelmezve számunkra a másik fél viselkedését.

Nincs tehát szabály, hogy mennyit adjunk

– ha valakinek sok pénze van, miért garasoskodjon? Vannak olyanok, akik előre elkérik a pénzt, én azonban őket nem ajánlom – mert mi a garancia a sikerre?

A hagyományos rendszert természetesen már elérte a modern technika: itt van pl. a www.sawyouatsinai.com internetes oldal. A online-sadchenitek itt a párkeresők adatbázisaiból kereshetik ki a kölcsönösen elvárt tulajdonságokat. Itt tehát – egy átlagos párkereső oldallal ellentétben – nem lehet nézelődni a jelentkezők között, csak a neki ajánlottak közül tudja eldönteni, hogy kivel találkozik. Ebben az esetben az ember személyesen nem, csak telefonon beszél a sadchenittel. A sadchenit azonban kér referenciaszemélyeket a résztvevőktől, akiket természetesen föl is szokott hívni.

Tanúsíthatom azonban, hogy a rendszer így is nagyon jól működik, mert több barátnőm és jómagam is itt találtunk férjet. Amikor – annyi csalódás után – végre találkoztam jövendőbeli férjemmel, úgy éreztem, ég és föld a különbség közte és a korábbi ajánlatok között.

Nincs hát mitől félni: Sidduchra föl!

Címkék:2015-03

[popup][/popup]