Rio de Janeiro: bazi nagy meleg lagzi

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Külpolitika, Világ

Rio de Janeiro leghíresebb szállodájában, az art deco stílus mesterműveként számon tartott, csaknem száz éves Copacabana Palace Hotelben, ahol az országba látogató koronás fők, miniszterelnökök és megasztárok rendszeresen megfordulnak, most első ízben tartottak olyan esküvőt, ahol a jegyespár mindkét tagja nő volt.

Priscila Raab és Roberta Gradel az esküvőn, március 10-én (Fotó: Marco Rodrigues)

Az esküvő történetesen a zsidó hagyomány szabályai szerint ment végbe – és amennyire tudni lehet, ez volt egyben az első meleg zsidó esküvő Brazíliában, Dél-Amerika legnagyobb országában.

A pazar külsőségek között zajló szertartáson mintegy kétszáz vendég osztozott Roberta Gradel gyógyszerész és Priscila Raab közgazdász örömében. Noha az esküvői baldachin (hüpe) alatt álló jegyespárnak csak az egyik tagja, Roberta Gradel zsidó, a szertartás minden tekintetben megfelelt a zsidó előírásoknak. Két nő látványos egybekelése, méghozzá zsidó szertartás szerint elég új dolog Brazíliában, így a sajtó és az Internet világa tele volt a két mosolygó menyasszony képeivel.

„Nagyon boldog vagyok, hogy közreműködhettem az előítélet falainak rombolásában, az egyneműek frigyét gátló hamis moralizálás visszaszorításában” – mondta Ricardo Stambowsky, esküvő-szervező, akinek praxisában ez volt az első melegházasság.

Az azonos neműek házassága 2013 óta legális Brazíliában,

amikor is a legfelső bíróság elrendelte, hogy az országban minden jegyző köteles közreműködni az azonos nemű párok összeadásában. Az azóta eltelt négy évben 15000 egynemű pár jelezte a hatóságoknál házasodási szándékát. Az együttélés ugyanis már 2004 óta törvényes.

Gradel és Raab frigye mindenben megfelelt a zsidó házasságkötési ceremónia hagyományainak: az esküvő előtt egy hétig nem látták egymást; hétszer kerülték meg egymást a hüpe alatt, jelképezendő, hogy életük immár a másik körül forog. Mindketten eltörtek egy-egy poharat is a baldachin alatt.

David Alhadeff, egy ismert riói kántor, aki ortodox, konzervatív és reformközösségekben is énekel és aki a szertartást vezette, az esküvő után így nyilatkozott: „Ez nem volt zsidó házasság, mert a két menyasszony egyike nem zsidó. De spirituális házasság volt zsidó szimbolikával.  Két, egymást szerető ember egybekelése mindig nagyszerű dolog, függetlenül a vallásuktól, nemüktől vagy bármi egyébtől. Boldog vagyok és megtisztelőnek érzem, hogy áldásomat adhattam erre a firgyre. A szerelem öntörvényű és nem ismer határokat.”

Alhadeff nem áll alkalmazásban egyik zsinagógában sem, így olyan szertartáson vesz részt, amilyenen jónak látja. Számára a vegyesházasságok és a melegházasságok is vállalhatóak.

„Én saját felfogásomat követem

azzal kapcsolatban, hogy a zsidó vallás ma milyen úton járjon. A zsidó menyasszony nagyon erősen kötődött a zsidó hagyományhoz, ezért arra kért, hogy ennek szertartása és jelképei szerint adjam össze őket.”

Latin-Amerika első zsidó melegházasságát 2016-ban kötötték Buenos Airesben, egy konzervatív zsinagógában, ahol a helyi rabbinő, Karina Finkielstein, 300 vendég jelenlétében adta össze Romina Charurt és a zsidó vallásba betért  Victoria Escobart.

A JTA cikke nyomán jég

Címkék:Brazília, meleg házasság, Rio de Janeiro, zsidó esküvő

[popup][/popup]