Misna magyarul – Sabat 7.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

A tiltott munkatípusok száma negyven mínusz egy. [A tiltott munka]: vetés, szántás, aratás, kévekötés, cséplés, rostálás, válogatás, őrlés, szitálás, dagasztás, sütés, gyapjúnyírás, fehérítés, fésülés, festés, fonás, szövés, és aki két hurkot köt, aki két fonalat egybefon, aki két fonalat elválaszt egymástól. És aki csomót köt, aki csomót old, aki két öltést varr.

Képünk illusztráció

Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan(tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítása Jehuda Hanászi nevéhez köthető.

A Misna első rendje (Z’raim) magyar fordításának közlését befejeztük. Most a második rend, a Moed magyar fordítását közöljük. A Sabat traktátus 1. része itt, második része itt, harmadik része itt, a negyedik-ötödik rész itt, a hatodik rész itt olvasható.

 

Misna Sábát (7)

 

Sábát 7/1

A [Bölcsek] fontos szabályt fektettek le a szombattal kapcsolatban. Ha valaki teljesen megfeledkezett a szombatról (a lényeges parancsolatairól) és többféle tiltott munkát végzett, több szombat során, csak egy vétek áldozatra kötelezhető. Ha nem feledkezett meg a szombat lényegéről és mégis többféle tiltott munkát végzett, több szombat során, mindegyik szombat fejében [vétek áldozatot] hoz. Ha valaki tudta, hogy szombat van, és sokféle munkát végzett, több szombaton, külön vétekáldozatot hoz minden egyes elvégzett munka fejében, de ha csak egyfajta tiltott munkát[1] végez, több szombaton, csak egy vétekáldozatot hoz.

 

Sábát 7/2

A tiltott munkatípusok száma negyven mínusz egy. [A tiltott munka]: vetés, szántás, aratás, kévekötés, cséplés, rostálás, válogatás, őrlés, szitálás, dagasztás, sütés, gyapjúnyírás, fehérítés, fésülés, festés, fonás, szövés, és aki két hurkot köt, aki két fonalat egybefon, aki két fonalat elválaszt egymástól. És aki csomót köt, aki csomót old, aki két öltést varr. Aki eltépi a fonalat, hogy két öltést varrjon. Aki szarvasra vadászik, aki levágja, aki megnyúzza, aki besózza, aki a bőrét feldolgozza, aki a bőrt kisímitja és aki feldarabolja. Aki két betűt ír. Aki radíroz, hogy helyébe két betűt írjon. Aki épít, aki lebont, aki kioltja a tüzet, aki tüzet gyújt, aki kalapál. Aki az egyik lakó területről (héb. reshut) átvisz valamit a másikba. Ezek a fő tiltott munkatípusok, (héb. ávot meláchá) egy híján negyven.

 

Sábát 7/3

És még egy másik szabályt mondtak: minden után, amely tárolásra való és már elraktározták, ha szombaton kihoz belőle, vétek áldozattal tartozik, és minden után, amelyet nem szoktak tárolni, azt nem tárolják, hanem kihozzák szombaton, erre nézve csak az tartozik héb. hátáttal, aki elraktározta.[2]

 

Sábát 7/4

Aki kiviszi a szénát szombaton, oly mennyiségben, amellyel a tehén száját megtölti, vagy teve szájnak megfelelő babszárat, vagy kalászt a báránynak, fűcsomót a kecskének, füge mennyiségű nedves fokhagyma és hagyma levelet vagy száraz levelet a gidának, [az héb. hátátra, vétekáldozatra kötelezhető]. Az említett mennyiségeknél kevesebb nem egészíti ki egymást,[3] mert az említett mennyiségek különbözők. Ha száraz füge mennyiségének megfelelő ételt visz ki, vétkes és az egyik étel kiegészíti a másikat, mert a tiltott mennyiség mindegyiknél ugyanaz. Ehhez nem számítható az étel magva, a héja, a szára, a kocsánya [vagy a szitán fennmaradó] maradványa. Rabbi Jehuda szerint kivétel a lencse héja, amely a lencsével együtt fő.

[1] A sábát 39 fő tiltott munkatípusa: héberül ávot meláchá.

[2] Az utóbbi számára, aki elraktározta, a dolog értéket képvisel.

[3] Pl. két fél mennyiség, különböző takarmányból.

Címkék:Misna, Sabat

[popup][/popup]