A farkas által megragadott állat – Misna magyarul, Hulin 3.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Rabbi Jehuda szerint kisebb állat tréifá, ha a farkas karmai megragadták, vagy szarvasmarha, ha az oroszlán leterítette.

Hulin traktátus 3.

A hulin szó, jelentése hétköznapi, közönséges. A hulin, a talmudi szóhasználatban a kodes ellentéte, vagyis, ami hulin, ahhoz nem tapad semmiféle szentség. A Hulin Traktátus tizenkét részből áll, és lényegileg a kóserság és a vágás rituális szabályait tartalmazza, köztük a fogyasztásra kerülő állatok kóserságának ismertető jeleit, szabályait.

Hulin 3/1

Ezek a testi hibák, amelyek miatt a szarvasmarha treifá-nak számít[1] : ha a nyelőcső hasadt, ha a légcső hibás, ha az agyhártya lukas, ha a szívkamrák valamelyike lukas, ha a gerinc törött és a gerinchúr szakadt, ha a máj hiányos, vagy alig fejlett, ha tüdő lukas, vagy hiányos, Rabbi Simon azt mondja: csak ha a (tüdő) a bronchusok között nincs elkülönülés. (Tréifának számít) ha a bendő, az epe és a vékonybél és az (első gyomor) átfúródott és a gyomorfal nagy része megsérült. Rabbi Jehuda szerint, ha nagyobb állatnál a gyomorfal tenyérnyi része sérült, kisebb állatnál pedig a gyomorfal nagyobb része.

Ha (a kérődző állat) előgyomra kilukadt, vagy az állat leesett a tetőről, és bordái eltörtek, vagy farkas elragadta. Rabbi Jehuda szerint kisebb állat tréifá, ha a farkas karmai megragadták, vagy szarvasmarha, ha az oroszlán leterítette. A kisebb szárnyas (treifa), melyet a sólyom támad, vagy nagyobb szárnyas, melyet a sas elragad. A szabály szerint, ha a (hibás) állat nem képes (legalább 12 hónapig élni) a hibával, (mint más vágott állat), treifának számít.

 

Hulin 3/2

Ezek azok a testi hibák, melyek mellett az állat kósernek számít. Ilyen, amelynek a légcsöve lukas vagy hasadt. Mennyire? Rábán Simon ben Gámliel azt mondja: az olasz iszer (érme) nagyságában. Meghasadt a koponyája, de agyhártya nem sérült meg, megsérült a szíve, de nem belül, megsérült a gerince, de a gerinchúr épségben maradt, kivágták a máját, de olajbogyó nagyságú májdarab még maradt benne, ha az előgyomor egybe nyílt a recésgyomorral, ha a lép és a vesék hiányoznak, vagy ha az alsó pofacsontja hiányzik, vagy ha a méhe hiányzik, vagy Isten akaratából teljesen összezsugorodott. Ha az állat bőre teljesen hiányzik, Rabbi Meir szerint kóser, a Bölcsek nem engedélyezik.

 

Hulin 3/3

A szárnyasoknál a következő esetek (kóserság szempontjából) tiltottak: a lukas nyelőcső, a légcső szakadt, vagy a nyest megmarta a fejét, és ettől a (szárnyas) tréfli lett, [2] vagy kilukadt a zúzája vagy a bele. Akkor is tréfli (treifá), ha a tűzbe esik és a belső szervei megpörkölődnek. Ha a belső szervek megzöldülnek, fogyasztásuk tilos, ha pirosak, fogyasztásuk megengedett. Ha ráléptek, vagy a falhoz csapták, vagy nagyobb állat eltaposta, és még vergődik (de negyvennyolc órát megél), levágható és kóser.

 

Hulin 3/ 4

A szárnyasoknál (a következő hibák okán) a szárnyas nem tréifá:  ha a légcső hosszában meghasad, ha nyest a fején megsértette, de csak annyira, amitől nem lesz treifá, ha a begye kilukadt. Rabbi[3] szerint, akkor se, ha (a begye ) hiányzik. Akkor sem, ha a belei kilógnak, de nem lukasak, a nyaka, a lábai eltörtek, a szárnya letépődött. Rabbi Jehuda szerint, ha a tollait elveszíti már nem kóser.

 

Hulin 3/5

A szárnyas akkor is kóser, ha vérömlése lett, ha füst vagy fagy érte, vagy leander levelét, vagy csirkeganét evett, vagy (méreggel) szennyezett vizet ivott. Mérget evett, vagy kígyó marta [4], treifá szempontjából megengedett, de emberek tilos veszélyessége miatt.

 

Hulin 3/ 6

Állatok, háziállatok kósersági jellemzői szerepelnek a Tórában, de a szárnyasoké (kósersági szabályai) nem. A Bölcsek a következőket mondták: minden ragadozó madár evése tiltott. Azok a madarak, melyeknek fölös lábujja van, vagy bögy, valamint leváló zúza, tiszta (kóser). Rabbi Eliezer Rabbi Cádok fia azt mondja, hogy az a madár, amely megosztja a lába körmeit[5] (spárgán kapaszkodva) nem kóser.

 

Hulin 3/7

A kóser sáskák jellemzője: négy láb és négy szárny, és két további ugró láb, mely a test javát befedi. Rabbi Josze szerint, ennek a neve hágáv.  A halak közül (kóser), melynek uszonyai és pikkelyei vannak. Rabbi Jehuda azt mondja: legalább két pikkelye legyen és egy uszonya. Ez a két pikkely állandóan a halon van, az uszony pedig az, mellyel a hal úszik.

[1] treifá – jidisül tréfli, fogyasztása tilos

[2] A fején lévő hártya megsérült.

[3] Rabbi – Rabbi Jehuda háNászi

[4] kígyó mely emberre veszélyes

[5] két lábujj az egyik oldalon, kettő a másikon

Címkék:Hulin 3., Misna

[popup][/popup]