Ma este kezdődik

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Közösség

A nyolcnapos hanuka (vagy hanukka) ünnepén a hívők a jeruzsálemi Templom újbóli felszentelésére emlékeznek. Az örömünnep, a vallási és a fizikai szabadság, valamint a fény ünnepe a zsidó naptár szerint kiszlév hó 25-től tévét hó 2-ig tart, tehát idén december 23. és 30. közé esik. Az első gyertyát az ünnep előestéjén, december 22-én gyújtják meg.
    

A szeleukida IV. Antiokhosz Epiphanész i. e. 168-ban kiszlév hó 25-én vette be Jeruzsálemet, és a hagyomány szerint három évvel később, i. e. 165-ben ugyanezen a napon foglalta vissza a várost a Juda Makkabi (Júdás Makkabeus) vezette zsidó sereg. Amikor a megszentségtelenített Szentélyben meg akarták gyújtani az örökmécsest, csak egy kis korsónyi tiszta, megszentelt olajat találtak. Jóllehet ez alig egy napra lett volna elég, csodás módon mégis nyolc napig égett, amikorra elkészült a tiszta, megszentelt olaj, és a Templomot újra felavathatták. Erre utal az ünnep neve: Hanukka – felavatás.

Az ünnepre, amelyet már Jeruzsálem felszabadítása után egy évvel megültek, mécses- vagy gyertyagyújtással emlékeznek. Kiszlév hó 24-én este egy lángot gyújtanak meg a nyolcágú gyertyatartón, a hanukkián, majd minden este eggyel többet, mert a Talmud szerint “a szentség dolgában csak növekedni lehet”. (A gyújtólángot vagy szolgagyertyát – a sameszt – a gyújtás után a hanukia kilencedik ágára helyezik.) Az új gyertyát mindig balról teszik hozzá a többihez, és balról jobbra haladnak a gyújtással. A gyertyatartó a zsinagógában – miként a Szentélyben – a déli oldalon áll, keletről nyugatra fordítva. Otthon az ablak közelébe állítják, hogy fénye kifelé is világítson, és hirdesse hanuka csodáját. A láng meggyújtásakor első alkalommal három, a többi napon két imát mondanak. A gyertyáknak legalább fél órát kell égniük, és nem szabad őket világításra használni.

Hanuka az öröm ünnepe, ilyenkor sem böjtölni, sem gyászolni nem szabad. A család tagjai megajándékozzák egymást, játékkal, beszélgetéssel töltik együtt az estéket. A legkedveltebb játék a trenderli elnevezésű pörgettyű, amelynek négy oldalán négy héber betű áll. Bár a betűknek eredetileg az ünneppel kapcsolatos jelentésük volt, ma már átértelmezték őket, és a játék szabályait is kifejezik: a játékosok pénzben vagy dióban, mogyoróban játszanak. Szokás ilyenkor a gyerekeknek pénzt – hanukageltet – és ajándékokat is adni. Az asztalra fánk és latkesz (liszttel, borssal és sóval összekevert, olajos tepsiben kisütött reszelt krumpli) kerül, emlékezésül az olaj csodájára.

A hanuka ünnep alkalmával Budapesten, az EMIH szervezésében, a Nyugati téren december 22. és 29. között ismét meggyújtják az óriási hanukkai lámpásokat.

A Mazsihisz december 23-án délután 5-kor a budai várban gyújtja meg  az ünnepi gyertyákat. Pontos cím: I. Táncsics Mihály utca 23. a ház hátsó oldalán, a Babits Mihály sétányon a várfal mellett.

MTVA Sajtóadatbank

Címkék:Hanukka

[popup][/popup]