Leszbikus elnököt választottak az amerikai reformzsidók

Írta: Szij Barbara/humenmagazin.com/ - Rovat: Hagyomány

 Denise L. Eger 27 éves pályafutása alatt sok mindenben volt első. Ő volt a Dél-Kaliforniai Rabbik Testületének első női és nyíltan meleg elnöke. Ő alapította a Leszbikus, Meleg és Biszexuális Vallásközi Papi Szövetséget. Ő adta össze az első párt, amikor Kaliforniában legalizálták az azonos neműek házasságkötését. Ma délelőtt pedig hivatalosan beiktatták legújabb pozíciójába: az Amerikai Rabbik Központi Tanácsának harmadik női és első leszbikus elnöke lett. 

deniseleger

A Tanács a judaizmus reform ágának szervezete; az ortodox irányzatban egyelőre nehéz lenne elképzelni egy női vezetőt. A 126 éve létező szervezet ma tartja éves gyűlését a philadelphiai Loews Hotelben, ahol többek között Eger beiktatására is sor kerül. A Memphis-ből származó rabbinő azt mondta, nem csupán személyes sikernek tekinti a pozíció elérését, hanem az LMBT jogok kiteljesedését is látja benne egyháza berkeiben.

Habár rabbivá avatásakor mindössze néhányan tudtak szexuális orientációjáról, és akkoriban még nem volt igazán elfogadott a homoszexualitás felvállalása – különösen nem egyházi személyek esetén -, Eger mindig is harcolt az LMBT jogokért. [A beiktatásom] jól mutatja az LMBT jogok fejlődési ívét. Emiatt sokat mosolygok – szinte hitetlenkedve, de mosolygok. Az egész az emberi jogokról és az emberi méltóságról szól. Ha rabbi lehetsz, a hit letéteményese és egy közösség pásztora, akinek megvan a lehetősége, hogy ezeket a problémákat megoldja, az hatalmas dolog.” 

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:leszbikus, reformrabbi

[popup][/popup]