Lag Baomer: Mi okozta a kor nagyjainak pusztulását?

Írta: Szombat / Mazsihisz Rabbitestülete - Rovat: Hagyomány

A Lag BaOmer az omer számlálásának 33. napja. Az a nap, amely véget vetett a Rabbi Akiva 24.000 tanítványa halálát okozó járványnak.

Lag baomerkor szokás az örömtüzek gyújtása. Űzze el a fény a sötétséget a mi napjainkban is!

Mi történt velük? Mi az ok, ami a kor szellemi óriásait halállal sújtotta? – teszi fel a kérdést a Mazsihisz Rabbitestülete facebook-oldalán megjelent poszt, és meg is válaszolja a kérdést:

Ez olyan, mintha ma arról olvasnánk, hogy a Yale vagy az Oxfordi egyetem diákjait sorra sújtaná egy ismeretlen és halálos járvány.

Megdöbbenve követnénk az eseményeket.

A Talmud leírja, hogy mi volt az ok. Az, hogy nem tisztelték egymást, és ez vezetett a tragédiához.

Nehéz megérteni, főleg nem lehet elfogadni ezt a választ, de ha belegondolunk, egy fontos igazságot azért tartalmaz, mégpedig, hogy a tudás vagy a hatalom birtoklása önmagában nem igazolja cselekedeteink helyességét.

Ha nincs benne alázat és szeretet, akkor az önmagában semmit sem ér.

Vagyis a Talmud szerint, Rabbi Akiva tanítványai önmaguk nagyságának a bódulatában nem látták meg a lényegét annak, ami miatt ott tanulhattak a kor legnagyobb “egyetemén”.

A tisztelet megadása az egyik lépcsőfok a szellemi növekedésünk útján – mondják bölcseink.

32 napon keresztül sorra haltak meg a diákok. A héber 32-es számnak van egy különleges jelentősége. Ezt pedig magából a számból tanuljuk, tudniillik 32, vagyis a לב szó szívet jelent.

A szív a szeretetünk forrása, de a szeretet tisztelet nélkül semmit sem ér.

A járvány vége a 33. napon történt, ez a Lag BaOmer.

[popup][/popup]