Kóser ételáldozat – Misna magyarul, Menahot 3.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

“Nem öntött hozzá olajat és nem keverte össze, nem tördelte össze a kisütött falatokat, nem sózta meg, nem lengette meg, nem vitte az ételáldozatot az oltárhoz, vagy ha túl nagy darabokra törte a süteményeket, vagy nem kent olajat az áldozat darabjaira, az áldozat kósernek számít.”

MENAHOT 3

A Menáhot traktátus a Kodasim (áldozatok) rendjéhez tartozik és tizenhárom fejezetből áll. A menáhot a minhá szó többes száma, a jelentése ajándék-áldozat. A traktátus megfelelője a zevahim traktátusának, mely az állatok áldozatait tárgyalja, míg a menáhot a növényvilágból vett áldozatokról, ajándékokról szól. A traktátus kitérőként a cicit (szemlélőrojt) , a tefilin (imaszíj) és a Tóra tekercs szabályait is tárgyalja.

Menahot 3/1

Aki három ujjával kiemel az ételáldozatból (lisztet, vagy fűszert) egy csipetet, amelynek evése tiltott, vagy elfüstöl valamit, melyet nem szokás elfüstölni, helyénvaló. Ezt azonban Rabbi Eliezer elítéli. Ha ugyanezt teszi (olyan ételáldozattal, amelyből enni szokás) vagy elfüstöl valamit, melynek szokása a füstölés és ezt oliványinál nem nagyobb falattal teszi, kóser. Ha fél olivánál kevesebbet eszik és elfüstöl (az ételáldozatból és/vagy a fűszerekből) kóser, mivel a füstölés és evés mennyisége nem adódnak össze.

 

Menahot 3/2

Nem öntött hozzá olajat[1] és nem keverte össze[2], nem tördelte össze a (kisütött) falatokat[3], nem sózta meg, nem lengette meg, nem vitte az (ételáldozatot) az oltárhoz, vagy ha túl nagy darabokra törte a (süteményeket), vagy nem kent olajat (az áldozat darabjaira), (az áldozat) kósernek számít. Ha a maréknyi ételáldozat összekeveredett egy (másik áldozó) maréknyi ételáldozatával, vagy a papok ételáldozatával, vagy a felkent pap (főpap) ételáldozatával, vagy más áldozatok libációjával[4], az áldozat kóser és a keverékek elégnek az oltáron. Rabbi Jehuda szerint a főpap áldozatával és az italáldozattal való elkeveredés, nem kóser.

 

Menahot 3/3

Két ételáldozat, melyek összekeveredtek, de melyekből még az áldozatok külön-külön kiemelhetők, kósernek számítanak, ha nem, alkalmatlanok. Ha a marék (háromujjnyi) összekeveredett a minhá áldozattal, ne füstölje el. Ha elfüstölte, az áldozó kötelességét teljesítette, és az ételáldozat, melyből nem vettek maréknyit, nem teljesítette az áldozó (tulajdonos) kötelességét. Ha a kiemelt maréknyi áldozat összekeveredett a maradékkal, vagy másik áldozó áldozatának maradékával, a pap ne égesse el az oltáron, de ha elégette, ez a tulajdonos kötelességének teljesítése. Ha a maréknyi ételáldozat tisztátalanná válik, annak ellenére, hogy a pap megáldotta, a főpap homlokpántja kóserságot kölcsönöz az áldozatnak, még tisztátalanság esetén is.

 

Menahot 3/ 4

Ha az ételáldozat maradéka tisztátalan lett, vagy ha az ételáldozat maradéka elégett, vagy ha az ételáldozat maradéka elveszett, Rabbi Eliezer szabálya érvényesül, (mely azt mondja, hogy ha vér hintése hús nélkül is alkalmas,) az ételáldozat kóser marad és a pap elégeti a maréknyi ételt. Ezzel szemben Rabbi Jehosua szabálya érvényesül, amely a vér hintését nem kötelezi (áldozati) hús nélkül, és szerinte (az ételáldozat maradéka) nem kóser. Ételáldozat, melyet nem rituális edényben tartanak, nem kóser. Rabbi Simon szerint pedig az. Ha két részletben elégeti a csipetnyi ételt, kóser.

 

Menahot 3/5

Ha a csipetnyi (maréknyi) ételáldozat nem megfelelő, a kevés akadályozza az ételáldozat többségének alkalmasságát. “Héb. Meuto meákev et rubo.” Ugyanez a helyzet a borral. És az olajjal is. A finom liszt és az olaj akadályozhatják egymást. A csipetnyi (liszt) és a tömjén akadályozzák egymást.

 

Menahot 3/5

A csipet, ha túl kevés van belőle, akadályozza a többséget. [5] Tized (héb. iszáron) éfá liszt áldozata esetén, ha a csipet túl kevés, az áldozat alkalmatlan. Bor esetén, ha azt a bizonyos keveset se öntjük az áldozatra, a libáció parancsolata nem teljesül. Liszt és olaj keverése esetén túl kevés mennyiségek szintén meggátolhatják a parancsolat teljesedését. Ugyanígy a csipet liszt és a tömjén keverésénél.

 

Menahot 3/6

A két jomkipuri bakkecske esetén is, az egyik bakkecske hiánya megakadályozhatja a parancsolat teljesedését. Ugyanígy a két sávuoti bárány közül az egyik hiánya megakadályozza a micvá teljesedését. A két kalács egymást akadályozza, az áldozati kenyérnél (héb. lehem hápánim) az egyik megléte akadályozhatja a másikét, így a két füstölő tartó (héb. bázichim). A két sor kenyér, és a füstölőtartó  akadályozzák egymást, a kétfajta kenyér, mely a názirita ajándékét kíséri, akadályozzák egymást, a három “fajta”,[6] a levágott fejű borjú esetén akadályozzák egymást, négy fajta kalács, akadályozzák a hálaáldozatot, és így a négy fajta[7] a szukoti pálmalevél (luláv) esetén, vagy a négy “fajta” a lepra távoltartásánál egymást gátolják. A hét hintés (vér) a vörös tehén esetén egymást  gátolja, így a hét hintés a szentély kerítésének oszlopai között, és a hintések a párochet-re[8], az arany oltárra (asztalra) is gátolhatják egymást.

 

Menahot 3/7

A hétágú arany menorá (lámpás) ágai egymást gátolhatják, a hét gyertya egymást gátolja, a mezuzában lévő tekercs két szakasza egymást gátolja, sőt még egyetlen betű hiánya is gátolja a mezuzá parancsolatának teljesedését. A négy szemlélőrojt is gátolhatja egymást, mert mind a négy egyetlen micvát teljesít. Rabbi Ismáel szerint mind a négy, négy külön micvá.

[1] ételáldozatnál olajat kevernek a liszthez

[2] keverte: a lisztet és az olajat

[3] kisütött: az ételáldozatot kisütik és  a süteményt darabokra bontják

[4] libáció: italáldozat

[5] Ha a csipet liszt mennyisége elhanyagolható, az áldozat érvénytelen

[6] cédrus, izsóp és skarlát gyapjú

[7] lulav etrog, mirtusz és fűz.

[8] a frigyszekrény takarója

Címkék:Menahot, Misna

[popup][/popup]