Izraelben megkezdődött a Purim

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hagyomány, Külföld

Jelmezes iskolai vigadással, felvonulásokkal és utcabálokkal kezdődött pénteken Izraelben a purimi ünneplés, amellyel az ókori perzsa uralom alatt élő zsidók megmenekülésére emlékeznek.

Purim (Fotó: Yonatan Sindel/FLASH90)

Pénteken jelmezben ment óvodába, iskolába minden izraeli gyerek, még a középiskolások is. Idén sokan választják a Disney-figurák közül a Vaiana című film szereplői és talán az őszi tűzvész miatt Sam, a tűzoltó jelmezét a tízes kereskedelmi tévécsatorna híradása szerint.

Ezen az ünnepen a hagyomány szerint felvonulásokkal ünnepelnek a nagyobb városokban. Tel-Avivban a város legnagyobb terére várják utcabálra déltől estig az embereket.

Az egész országban három, de Jeruzsálemben négy napig tartó purimi ünneplés idején a zsinagógák mellett négyszáz alkalmi imahelyen, tornatermekben, kultúrházakban, szórakozóhelyeken olvassák fel szombat este Eszter könyvét a Zohár nevű rabbiszervezet kezdeményezésére, hogy megpróbálják áthidalni a hívők és a zsidó vallás szabályait nem követők közötti szakadékot.

Purim 2017 (Fotó: Moti Milrod)

A rabbik reményeik szerint ily módon további ötvenezer izraelit vonnak be a vallásos ünneplésbe, ugyanis a zsidó hagyomány szerint purimkor ennek a bibliai könyvnek a felolvasásával kell emlékezni a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére.

A purimi jelmezes vígasság viszonylag késői hagyomány. Nemhogy Eszter könyvében, de a Misnában, a Talmudban, sőt, még a 11. században élt Rásinál sem találunk erre utalást. Az első alkalommal a a 14. században, Provence-ban élt Kalonymus ben Kalonymus tesz említést erről a szokásról a Rómában élő zsidók kapcsán, és nemtetszését fejezi ki ezzel kapcsolatban.

Címkék:Purim

[popup][/popup]