Ételáldozat lapos serpenyőben – Misna magyarul, Menahot 12

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Ha valaki azt mondja: ételáldozatot hozok a lapos serpenyőben és végül mély serpenyőben hozta a táborba, akkor hozta, amit hozott, de ígéretének nem tett eleget. Ha azt mondja: ez az, amit a táborba hozok, és a mély serpenyőre (mutat), de végül ételáldozatát a lapos serpenyőben készítette, ajándéka használhatatlan, (a fordított helyzetben) mély serpenyőt hozott, pedig lapos serpenyőt ígért, az ajándék áldozat így sem megfelelő.

Menahot 12

A Menáhot traktátus a Kodasim (áldozatok) rendjéhez tartozik és tizenhárom fejezetből áll. A menáhot a minhá szó többes száma, a jelentése ajándék-áldozat. A traktátus megfelelője a zevahim traktátusának, mely az állatok áldozatait tárgyalja, míg a menáhot a növényvilágból vett áldozatokról, ajándékokról szól. A traktátus kitérőként a cicit (szemlélőrojt), a tefilin (imaszíj) és a Tóra tekercs szabályait is tárgyalja.

 

Menahot 12/1

Ha az ételáldozatok (menahot) és az italáldozatok tisztátalanok lettek, mielőtt megszentelték volna azokat a szentély edényeiben, megválthatók. Miután megszentelték azokat a szentély edényeiben, nincs számukra megváltás. Hasonló megváltást, csak a szarvasmarha áldozatánál említenek.

 

Menahot 12/2

Ha valaki azt mondja: ételáldozatot hozok a lapos serpenyőben és végül mély serpenyőben hozta a táborba, akkor hozta, amit hozott, de ígéretének nem tett eleget. Ha azt mondja: ez az, amit a táborba hozok, és a mély serpenyőre (mutat), de végül ételáldozatát a lapos serpenyőben készítette, ajándéka használhatatlan, (a fordított helyzetben) mély serpenyőt hozott, pedig lapos serpenyőt ígért, az ajándék áldozat így sem megfelelő. Ha azt ígéri, hogy két tizedet[1] hozok egy edényben, de két edényben hozta, vagy két edényt ígért, de egy edényt hozott: hozta, amit hozott, de ígéretének nem tett eleget. Ha azt mondta (ezeket) egy edényben hozom, de két edényben hozta, vagy két edényt ígért és egyet hozott, ajándéka alkalmatlan. Mikor azt ígéri[2], hogy két iszaron lisztet hozok egy edényben és két edényt hozott, ezt mondják neki: “egy edényt ígértél”, egy edényt áldoz, a lisztek áldozata kóser. Ha két edényben áldoz, nem kóser. Ha azt mondja, ímé, két iszaron liszt két edényre való, de egy edényt áldoz, azt mondják neki: két edényt fogadtál meg, két edényben áldozzák fel, kóser. Ha mégis egy edényben áldoznak, úgy tekintenek erre, mint két adag liszt, mely összekeveredett.

 

Menahot 12/3

Étel ajándékot hozok a rozsból, és a gabonaféléből készült lisztet hozza. Ha lisztet ígér, szoletet[3] hoz, (ha azt mondja): olaj és tömjén nélkül, akkor hoz magával olajat és tömjént. Ha fél iszaron-t ígér, teljes iszaront hoz. Ha másfél iszaront ígér, két iszaront hoz. Rabbi Simon szerint, nem köteles, mert ígérete nem volt szabályszerű.

 

Menahot 12/4

Valaki felajánl hatvan iszaron ételajándékot, és egy edényben hozza. Ha azt mondja “hatvan egy” (iszaront) hozok, akkor hatvanat egy edényben hoz, egyet pedig külön edényben, mivel a gyülekezet az ünnep első napján, mely szombatra esik, hatvanegyet hoz. Az egyén számára elegendő, ha az ajándéka eggyel kevesebb, mint az egész gyülekezeté. Rabbi Simoin azt mondta: ennek (a hatvan egy iszaron) ajándéknak egy része a bikaáldozathoz kell, egy másik a bárányokéhoz és ezek nem keverhetők össze, de hatvanig összekeverhetők. Azt mondták neki: hatvanig keverhetők, hatvanegytől nem keverhetők. Azt válaszolta nekik: így van a Bölcsek megállapításaival! Például a mikvében negyven szeá vízben megmerülhet, de ha abból egy csepp is hiányzik, nem merülhet meg. Vagy nem ajánlanak fel egy, kettő vagy öt log bort a boráldozat számára. Hanem három, négy és hatot, vagy hatnál többet.

 

Menahot 12/5

Bort önként ajánlanak, de olajat nem. Ez Rabbi Ákiva megállapítása. Rabbi Tarfon azt mondja: olajat is felajánlanak. Rabbi Tarfon azt mondta: miként a bornál van adakozás kötelező és önkéntes módon, az olajnál is van adakozás kötelező és önkéntes módon. Rabbi Ákivá azt válaszolta: Nem, mert a bor “magában is adomány” mikor kötelezően hozzák, az olaj pedig csak lisztes keverékben adódik. Egy iszaronnal nem ajánlkozhat két ember. De hozhat áldozatot két ember együtt, pl. égő áldozatnál, béke áldozatnál, madár áldozatnál, akár egyetlen galamb esetén.

[1] iszaron –tized mértékű liszt áldozat

[2] az ígéret fogadalomnak számít

[3] szolet: többször átszitált finom liszt

Címkék:Menahot, Misna

[popup][/popup]