Chrismukkah – avagy Herzl karácsonyfája

Írta: Lázár György - Rovat: Hagyomány

Herzl Tivadarnak, a Zsidó Állam megálmodójának, a cionista politika atyjának karácsonyfája lett volna?

Mielőtt megválaszolnánk a kérdést, szükséges egy kis bevezető.

A karácsonyfa állítás szokása Németországból indult el, és a keresztény hagyományokhoz kötődik. De az örökzöld fa állítása sokkal ősibb, a kereszténység előtti időkből ismert, és a téli napfordulóhoz köthető.

A Karácsony közeledtével amerikai városok ezrei állítanak karácsonyfát, általában a városháza mellett. A mi kaliforniai kisvárosunkban is kivilágítják a feldíszített fát, egy 15 méter magas élő fenyőt.

És mellette áll a hanukia.

Christmas-Hanukka

Az esti ünnepségen ott szorongunk a városháza melletti téren, forralt bort és süteményt osztogatnak, az iskola énekkara a Karácsony és a Hanuka dalait énekli, a polgármester beszédet mond, de az igazi attrakció a karácsonyfa és a hanukia lámpáinak meggyújtása, amit a gyerekek hatalmas üdvrivalgással fogadnak. Mindenki jól érzi magát.

A karácsonyfa-hanukia együttes félig-meddig hivatalos, hiszen a Fehér Házban, sőt az amerikai katonai bázisokon is ott áll a karácsonyfa mellett a zsidó jelkép is. Így az sem meglepő, hogy az amerikai zsidók jelentős része ünnepli a Karácsonyt is.

Nem új dolog ez. Már az 1800-as években karácsonyfákat állítottak otthonaikban a német zsidók, és a szokás Bécsben is népszerű volt. És igen! A budapesti születésű Herzl Tivadarnak – bármennyire is hihetetlen – szintén volt karácsonyfája.

Naplójába bejegyezte, hogy 1895. december 24-én éppen a fát díszítette gyerekeivel, amikor barátja, Gudemann rabbi betoppant. A rabbi túlságosan kereszténynek tartotta a karácsonyfát, mire Herzl kifakadt: hát akkor hívják Hanuka-fának!

Az elnevezés manapság is él. Los Angelesben „Hanukka bush” (bokor) a neve a Dávid csillagokkal és kék-fehér szalagokkal feldíszített fenyőfáknak.

Hanukkah bush

Amerikában megjelent a Chrismukkah is, amely a Christmas (Karácsony) és Hanukkah angol szavak összeolvasztásából jött létre, egyfajta hibrid ünnep. Először egy TV filmben (The O.C.), tűnt fel, ahol a főszereplő apja zsidó származású, édesanyja protestáns, ezért „feltalálta” a közös Chrismukkah ünnepét.

Tavaly a Los Angeles-i magyar főkonzulátus rendezte az első magyar Christmukkah ünnepséget. Az adventi koszorú mellett ott volt a hanukia is, karácsonyi dalokat énekeltek, Andrew Friedman pedig héberül énekelte az áldást. A szertartásról videó is készült.

De mielőtt Budapesten is elkezdenék „összevonni” a keresztény és zsidó vallási szertartásokat, érdemes odafigyelni a papok és rabbik üzeneteire. 2004-ben amerikai katolikus papok és zsidó rabbik közös nyilatkozatban figyelmeztettek, hogy a két vallási ünnep spirituális összevonása elfogadhatatlan. A keresztény és zsidó felekezetek nem emelnek kifogást, ha a karácsonyfát és a menórát együtt jelentetik meg, de a vallási szertartás és a hagyományok összekeverését nem támogatják.

Lehet hogy már elkéstek. Közben egy új iparág született, és ma már az amerikai üzletekben lehet vásárolni zsidó témájú karácsonyfadíszeket, kis menórákat, Dávid csillagokat.

Megjelent egy új ünnep is – a Kwanzaa. A szó szuahéli nyelven első gyümölcsöt jelent, és sokan egyfajta „afroamerikai Hanukkának” tartják. Nem vallási ünnep, nem helyettesíti a Karácsonyt, de afroamerikaiak milliói megtartják azt. 1966-ban indult el éppen Kaliforniából, és az ősi nyugat-afrikai kultúrák hét értékét ünnepli az új hagyomány. A Kwanzaa követői egy menorához hasonló hétágú gyertyatartót használnak, azt Kinara-nak hívják, és December 26-tól kezdődően minden este újabb színes gyertyát gyújtanak meg, amelyek a Kwanzaa hét alapértékét jelképezik.

kwanzaa

Az amerikai áruházláncok lelkesen népszerűsítik a decemberi Hanuka, Karácsony és Kwanzaa ünnepeket, hiszen így december közepétől égészen Újévig tart a vásárlási láz. Számtalan ünnepi partit, családi összejövetelt rendeznek ilyenkor, és azokra illik ajándékot is vinni. Ez pedig hatalmas profitot hoz a kereskedelemnek.

Persze az is előfordul, hogy a Hanuka novemberre, az amerikai Hálaadás ünnepére (Thanksgiving) esik – ez történt 2013. november 28-án. A Hálaadás nemzeti ünnep az USA-ban, és az ünnepek naptári egyezését egy új névvel illették – Thanksgivukkah.  Obama elnök maga is népszerűsítette a nyelvtörő kifejezést – de csak többszöri nekifutásra sikerült kiejtenie a kreatív szókombinációt.

 

 

Címkék:Chrismukkah, hanukarácsony

[popup][/popup]