Az amerikai konzervatív mozgalom a járvány idejére engedélyezi az online közvetítést Sabatkor

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

Az amerikai konzervatív zsidóság vezetősége által szabályozott sabati és ünnepi rendtartásba belefér a gyülekezeti istentiszteletek élő közvetítése.

Danny Burkeman reformrabbi otthonából vezeti az online istentiszteletet. Mostantól ezt az amerikai konzervatív rabbik is megtehetik. (Forrás: Danny Burkeman)

 

A mozgalom vallási törvények ügyében illetékes fórumai szerdán – a „példa nélkül álló” helyzetre hivatkozással, és bizonyos fenntartások mellett – megszavazták, hogy istentiszteletről élő közvetítést lehet tartani. Feltétel azonban, hogy a szükséges eszközöket előre beállítják, és a megfelelő előzetes programozás segítségével az elektromos áram aktív használata kizárható.

A zsidó törvényekkel és szabályokkal foglalkozó bizottságban 19-en voksoltak a javaslat mellett, hárman ellene, és hárman tartózkodtak.

A Joshua Heller rabbi – Georgia állam, Sandy Springs, B’nai Torah gyülekezet – által megfogalmazott szabályzatban az áll, hogy kizárólag a jelen állapotban alkalmazható, és az „új normalitásra” történő visszaálláskor felül kell vizsgálni.

A kérdés már a pandémiát megelőzően napirenden volt, és most, amikor a zsinagógák újra megnyitják kapuikat, világos, hogy még hónapok telhetnek el, míg nagyobb csoportok biztonságosan ünnepelhetnek együtt.

Heller ugyanakkor kifejezte aggodalmát, hogy „az élő közvetítés engedélyezése oda vezethet, hogy a hívők tiltott dolgokkal foglalkoznak sabatkor és ünnepeken. Ezért a technológia megjelenése a szombati és ünnepi imákon fokozott elővigyázatosságot igényel a napok szentségének megóvása céljából. Az istentisztelet online hallgatását egyetlen lépés választja el az elektronikus levelezéstől, online vásárlástól és olyan tevékenységektől, amelyek ellenkeznek a törvény betűjével és szellemével.”

A konzervatív és ortodox gyülekezetek hagyományosan tiltották az élő közvetítéseket, mert azok elektromos áram használatával járnak. A szükség azonban törvényt bontott. Márciusban a fenti bizottság válságnyilatkozatot adott ki, amiben engedélyt adott kaddis megtartására online összehívott minjan előtt, mivel „a gyülekezeteknek szükségük van arra, hogy a tagok hallják és lássák egymást.”

JTA

Címkék:halacha, online közvetítés, Sabat

[popup][/popup]