Amerikai, haszid és “olimpiai” hanuka

Írta: Mika Klára - Rovat: Hagyomány

Legendák, szokások, furcsaságok

Hanuka Washington

Stephen Krensky grafikája

 George Washington és a hanuka

Amerikai zsidó legenda szerint 1777 karácsony előestéjén George Washington leverten barangolt elcsigázott és éhező csapatai között Valley Forge-nál. A háború e szakaszára Washington katonái között már erősen megromlott a hangulat, de ahogy bóklászott a táborban, találkozott egy barátságos zsidó közlegénnyel, aki a többiektől elkülönülve ült és gubbasztva figyelt két kicsi lángot. Kérdésére, hogy mit csinál, a fiatal katona elmesélte Washingtonnak a hanuka történetét; hogyan harcolta ki szabadságát egy maroknyi elszánt hadsereg és győzedelmeskedett a hatalmas birodalom felett. A hallottak hatására – így a történet – Washington fellelkesült, új reményre kapva megfordította a harcok menetét és győzelemre vitte seregét.

A történet valódiságát lehetetlen igazolni, de egyes elemeinek azért van alapja. 1778 decemberében Washington Michael Hart, eastoni zsidó kereskedő házában vacsorázott, akinek Lousia lánya naplójába lejegyezte a következőket: hanuka lévén a házigazda elkezdte magyarázni az ünnep hagyományait vendégeinek, mire a tábornok azt felelte, hogy már hallott a hanukáról, s beszámolt találkozásáról egy lengyel bevándorló katonával, aki azért hagyta el hazáját, mert a porosz kormány alatt nem tudta vallását szabadon gyakorolni. Hanuka első napja 1777-ben egyébként éppen december 24-re esett.

A „konkurencia” 

(c) Mike Cohen

(c) Mike Cohen

A hanuka ünnepe a zsidók körében az 1800-as évek vége felé vált felkapottá Amerikában. Ahogy a karácsony az utcákon is hódítani kezdett, a rabbik egyre több figyelmet szenteltek a hanuka megünneplésének, attól tartva, hogy gyülekezetük tagjait a karácsonyi felhajtás megzavarja.

Hanuka a Fehér Házban

WhiteHouseHanukkah2010

Hanukkai gyertyagyújtás Obama elnök és felesége jelenlétében, 2010

Az első hanukia 1951-ben jelent meg a Pennsylvania Avenue 1600-ban, az izraeli miniszterelnök, Dávid Ben-Gurion ajándékaként Harry Truman elnöknek.

Az amerikai elnök és felesége ma már minden évben rendeznek hanuka partit, ahova zsidó származású politikusok, zsidó szervezetek és jesivák vezetőinek tucatjait hívják meg.

Jimmy Carter volt az első amerikai elnök, aki részt vett az ünnepen, amikor 1979-ben a Chábád Lubavics által szervezett gyertyagyújtáson beszédet mondott.

Az első hivatalos hanuka partit a Fehér Házban 2001. december 10-én rendezte meg George W. Bush, aki az eseményre egy 100 éves hanukiát is kikölcsönzött a New York-i Zsidó Múzeumból. Bush elnöksége alatt az éves hanukai muri  nagyszabású összejövetellé és bevett hagyománnyá vált. Mivel apróbb gikszerek (nem kóser étel, karácsonyi képeslap) becsúsztak, 2005 óta a parti előtt rabbinikus felügyelet mellett gondosan kikóserolják a Fehér Ház konyháját. Barack Obama nemcsak követte a hagyományt, de már a pészahi széder estét is bevezettette a Fehér Házba – de az már egy másik ünnep és másik történet.

Törölközőcsata a zsinagógában

Bizarr szokás egyes haszid közösségekben, hogy törölközőkkel és régi ruhadarabokkal dobálják meg a hanukia meggyújtását végző személyt a zsinagógában, miközben az próbál lángot csiholni és rá az áldást elmondani.

https://www.youtube.com/watch?v=CuA4GW4oU_Q%20A

(A video első része a szatmári jesivában készült, a második részt Bobovban vették fel.)

A hagyományosan Lengyelországban és Magyarországon elterjedt szokás magyarázata nem egyértelmű. A Sanz-Klausenburg haszid dinasztiát megalapító Jekutiel Jehuda Halberstam rabbi szerint a szokás értelme, hogy szemlélteti, milyen körülményekkel kellett a zsidóknak megküzdeniük a görög és hellenista befolyás alatt, ha egy micvát teljesíteni akartak. A kolozsvári rebe másik magyarázata szerint a szokás arra jó, hogy figyelmeztesse a gyertyát gyújtó kiválasztottat – aki netán gőgösnek érezné magát, amiért a micvát nyilvánosan teljesíti – hogy semmit sem fejezett be. A hanukiát otthon is meg kell gyújtani és áldást kell mondani a lángra, még annak is, aki a zsinagógában a szertartást  már elvégezte.

„Olimpiai” hanuka láng

Izraelben az ünnepi fény különleges utat jár be. Felkarolva az olimpiákhoz régóta kapcsolódó szokást, futárok viszik az égő fáklyát Modiin városától (Mátitjáhu szülőhelyéről) Jeruzsálemig, nagyjából 32 kilométeres utat téve meg. A Siratófalnál a főrabbi gyújtja meg a hatalmas hanukiát. Ez a szokás kezd más zsidó közösségben is elterjedni.

Békés máglyák

Németországban hajdan a hanuka utolsó estéje különleges ünnep volt, amikor a megmaradt kanócokból és olajból hatalmas máglyákat raktak és éjjelbe nyúlóan táncoltak és énekeltek a tűz körül.

Címkék:Hanukka, Washington

[popup][/popup]