A kibucban Sávuot idején csak a szépre emlékeznek

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Történelem

Sávuot (szó szerinti jelentése: Hetek) a Szináj-hegyen történt Tóra-adás emlékünnepe. Ugyanekkor mutatják be az első termést – a hagyomány szerint búzát, árpát, szőlőt, fügét, gránátalmát, olajbogyót és datolyát. Főleg utóbbi okán lett ez a legfőbb ünnep Izrael mezőgazdasági településein, elsősorban a közös tulajdon elvén létrehozott kibucokban.

Az új termés ünnepe Givat Hajim kibucban 1951-ben (Forrás: jewishvirtuallibrary.org)

Ezek egyike a tágas Jezréel-völgyben száz éve alapított Ginegar, ahol ötszáz részvevőt várnak az ünnepségre. Ez a vidék mindig az ország éléskamrájának számított – tudósít a Jewish Telegraphic Agency.

A kibuc népe a szabadban, fölvonulással, zenével és tánccal köszönti Sávuot beköszöntét. Nyolc korcsoport vonul föl, a csecsemőket szüleik dajkálják, a leglátványosabb a tucatnyi tizenéves lány előadása. Gyermekek és felnőttek fonott kosarakban viszik a termést, amit az ősidőkben áldozatként mutattak be.

A kibucok többsége szekuláris irányultságú, a vallásos közösségekben egész éjjel olvassák a Tórát. A hagyományőrző és világi településeken egyaránt tejes ételeket készítenek és fogyasztanak: lasagnát, túrós palacsintát és sajtos süteményeket.

Sávuot ünnepség Gan Smuel kibucban 2009-ben (Forrás: Wikimedia commons)

Manapság ezeken az egykor mezőgazdasági településeken (248 van belőlük az országban) közel kétszázezren élnek, de már csupán 63 ezren tagjai a kibucoknak. A mozgalomban az 1980-as és ’90-es években radikális változások következtek be. A tagok megtarthatják külső jövedelmüket. A köztulajdon nagyrészt privatizálásra került. Fölszámolták a közös ebédlőket, a kollektív gyereknevelő programokat. A területen magánépítkezések kezdődtek, lakóparkokat alakítottak ki; az ott élők nem kibuctagok. Közöttük újonnan bevándorlók, egyetemista bérlők, a katonai helyett közösségi szolgálatot teljesítő nők is megtalálhatók.

A városlakók a változatosság kedvéért látogatják a Ginegar kibuc eseményeit, és közben a település is fejlődik. Ebben ez évben szabadtéri színpadot építettek. Az új bevásárlóközpontban helyi készítésű ételeket és italokat árulnak. Mezőgazdasági repülőgépek légiparádéjára készülnek. Az utcákat veterán és újabb lakók, a környékről és távolabbról érkezők népesítik be. Az itt élő 800 emberből csupán 150 tag, utóbbiak négyötöde 70 éven fölüli. Új kategória jelent meg: a „gazdasági autonómiával rendelkező tagoké”.

Ginegar kibuc a 60-as években (Forrás: nli.org.il)

Változnak az idők. Ginegar kibucban már nem rendeznek Jeruzsálem napi fölvonulást. Jichák Rabin gyásznapjáról sem emlékeznek meg már sokáig – véli egy kibuc-tag. Már a közösségi Pészach sem a régi, bár ebben az évben a széder esti vacsorára 300-an gyűltek össze.

Egy itt született, most 75 éves tag azt szeretné, ha legidősebb fia visszaköltözne. „Amikor lelkünket visszaadjuk a Teremtőnek, ő biztosítaná a kapcsolatot a szülőfaluval” – mondja.

JTA – Bassa László

Címkék:Kibuc, kollektivizmus, mezőgazdaság, ünnep

[popup][/popup]