Körülmetélésért följelentve

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

Büntetőfeljelentést tettek David Goldberg rabbi ellen. A vád: körülmetélés.

cutKépünk illusztráció
A rabbi a bajorországi Hof városában látja el a mohél (rituális körülmetélő) feladatkörét. Feljelentője egy orvos, aki a kölni bíróság nagy port felvert döntésére hivatkozik, amely szerint a vallási indítékú körülmetélés testi sértés és beavatkozás a gyerekek önrendelkezési jogába. A bíróság döntését németországi muszlim és zsidó vezetők egyaránt felháborodással fogadták és a Bundestaghoz fordultak közös felhívással. A Bundestag erre – jogilag nem kötelező érvényű – határozatot fogadott el, mely szerint „az orvosilag szakszerű körülmetélést a fiúgyermekeknél meg kell engedni”.

David GoldbergDavid Goldberg rabbi
Az izraeli születésű Goldberg rabbi a 90-es évek eleje óta működik mohélként Németországban és saját elmondása szerint eddig háromezer körülmetélést végzett. A följelentésről a nála érdeklődő újságíróktól értesült, és először nem is akart nyilatkozni.
Helyette Jaron Engelmayer kölni ortodox rabbi fejezte ki megbotránkozását, amiért „a lakosság a körülmetélésről szóló ítélet nyomán felbátorodik, feljelentéseket tesz a körülmetélést végzők ellen, és kihasználja, hogy az ügyészségnek a feljelentést komolyan kell venni.” Mindez jól mutatja – idézi szavait a Juedische Allgemeine című németországi zsidó lap – milyen súlyos következményei vannak ránk nézve a bíróság ítéletének.”

A Bamberg városában működő mohél, Yael Deusel “nem tudja elképzelni, hogyan tehet egy orvos följelentést egy rabbi ellen.” Maram Stern, a Zsidó Világkongresszus alelnöke a jogbiztonság megteremtésére szólított fel: „Reméljük, Hof város államügyésze tisztában van a téma kényes voltával és nem fog vizsgálatot indítani a mohél ellen.”

A bajor rádió értesülése szerint a feljelentő egyike azoknak, akik aláírták a Merkel kancellárnak címzett nyílt levelet. A levél szerint „a vallásszabadság nem adhat szabad utat a (szexuális) erőszakra, döntésképtelen kiskorúakkal szemben.”

Engelmayer rabbi viszont kijelentette:„Körülmetélés nélkül nincs zsidóság. Nehezen tudom elképzelni, hogy a bíróságok kriminalizálják a helyesen végrehajtott körülmetélést. Ez igen durva lépés lenne, különösen Németországban.”

A fejleményekről értesülve Goldberg rabbi végül úgy nyilatkozott: folytatni fogja mohélként végzett munkáját. A feljelentést antiszemita indítékúnak nevezte, s leszögezte: Németországban jelenleg nincs olyan törvény, amely tiltaná a körülmetélést. 

[popup][/popup]