Ortodox zsidó megújulás

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

Az új vezetőség számára rendkívül fontos a kapcsolattartás minden magyar ajkú kárpát-medencei zsidó polgárral. Az Amerikai Alapítványi Iskolában szívesen fogadják a határon túli közösségek iskoláskorú gyermekeit is.

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség rendezésében került sor június 22-e és június 24-e között „A határon túli magyar ajkú zsidók találkozójára”, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatott.

orthodoxfamilyA több mint hetven határon túli résztvevő Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Délvidékről, Ausztriából, Németországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezett; a találkozó egyik díszvendége a budapesti születésű Balla Zsolt, lipcsei ortodox rabbi és kántor volt.

A találkozó szekcióülésein a zsidó oktatás, a közélet és közös képviselet, illetve a kóser élelmezés kérdéseit vitatták meg a résztvevők. A péntek esti vacsorát Deblinger Eduárd, a MAOIH elnökének beszéde nyitotta meg, a kormány képviseletében Rétvári Bence államtitkár mondott köszöntőt, Ilan Mor izraeli nagykövet pedig a diaszpóra és Izrael kapcsolatáról beszélt.

A találkozó szervezésére a MAOIH megújulási folyamatának részeként került sor. Az új vezetőség számára rendkívül fontos a kapcsolattartás minden magyar ajkú kárpát-medencei zsidó polgárral, ezért az ortodox hitközség együttműködést kezdeményezett a hagyományőrzés és az oktatás területén.

A hitközség vallási intézményrendszerének szolgáltatásai mellett felajánlotta, hogy a MAOIH által működtetett Amerikai Alapítványi Iskolában szívesen fogadják a határon túli közösségek iskoláskorú gyermekeit is.

Vasárnap a találkozó résztvevői megtekintették a Magyar Zsidó Levéltár – Látványraktárát, ahol Toronyi Zsuzsa igazgatónő vezette körbe a látogatókat. A találkozó záró programja a parlamenti látogatás és állófogadás volt, ahol a résztvevőket Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke fogadta.

A találkozó résztvevői hangsúlyozták kötődésüket a magyarországi zsidósághoz és a rendkívül jó hangulatú találkozó után rögtön leszögezték: reménykednek a folytatásban.

Képünk illusztráció

[popup][/popup]