Heti Midrás: Midrás Tánhumá, lásd (re’e)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

Az ősrégi Schem városa két hegy között fekszik. Az egyik az átok hegye, a másik az áldásé, és mintha a két hegy (az Evál és a Grizim) két figyelmeztető zászló lenne: „add az áldást a Grizim hegyére az átkot pedig az Évál hegyére”. 

 

A két hegy között húzódó völgy komorsága, problematikája ma is, ennyi idő után is feltűnő. Itt vezet a „válaszút”, melyen az országába bevonuló (honfoglaló) népnek döntenie kell: a jót vagy a rosszat, a törvény vagy a bűn útját választja. 

„Lásd, én teszek ma elétek áldást és átkot. Az áldást, ha hallgattok az Örökkévaló, a ti Istenetek parancsaira, amelyeket én ma nektek parancsolok; és az átkot, ha nem hallgattok az Örökkévaló, a ti Istenetek parancsaira és eltértek az útról, melyet én nektek ma parancsolok, járván más istenek után, melyeket nem ismertek. És lesz, ha bevisz téged az Örökkévaló a te Istened az országba, ahova bemész, hogy azt elfoglaljad, akkor add az áldást a Grizim hegyére az átkot pedig az Evál hegyére”, (5Mózes 11, 26-29).

„Lásd, én teszek ma elétek áldást”.

Azt mondta az Írás: „e néphez pedig szólj: Így szól az Örökkévaló, íme én elétek teszem az élet útját és a halál útját”, (Jirmijá 21, 8);
és ezt is: „oktató dal, Ászáftól, figyelj, népem tanomra, hajtsátok fületek szájam beszédjeire!” (Zsoltárok 68, 1);
és ezt is: „Csak őrizkedjél és őrizd nagyon a te lelkedet, hogy el ne felejtsd a dolgokat, melyeket szemeid láttak…” (5Mózes 4, 9);
és ezt is: „azt a napot, melyen álltál az Örökkévaló, a te Istened előtt a Hóreben” (5 Mózes 4, 10), hogy megtanuld: aki a Tórától megvonja magát, az olyan, mintha nem hinne az Istenben. Mert a Tórát Izraelnek csak azért adta, hogy érte éljen, éjjel, nappal:
„elmélkedjél róla nappal és éjjel” (Josua 1, 8).

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]