Heti Midrás: és szólt Mózes a törzsek fejeihez (Mátot)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

„És szólt Mózes Izrael fiai törzseinek fejeihez, mondván: ez az, amit parancsolt az Örökkévaló: Ha valaki fogadalmat tesz az Örökkévalónak, vagy esküt tesz, hogy megkösse magát megszorítással, meg ne szegje szavát; mind aszerint amint kijön szájából, cselekedjék” (4Mózes 30, 2-3). 

 

Miért kellett a fogadalomtétel szabályait a törzsek fejedelmeinek is kihirdetni? Az eskü és a fogadalom rendkívüli fontossága miatt, mely teljesen átszőtte az emberek nap-napi életét, és azok betartása, vagy megszegése az egyén, a család, vagy akár egy egész város létére kockázatos lehetett: „Történt Har haMelech-el: akinek (birodalmában) kétezer város pusztult el, igazi eskütétel miatt, férj és feleség között, apa és lánya között” (lásd: alábbi midrás).

„Ha valaki fogadalmat tesz az Örökkévalónak”. Erről a következőket tanítja mesterünk (Rabbi Tánhumá). Mi az hogy: „konám” és „nedarim”? Így tanítja a misna: megfogadom, hogy nem alszom, megfogadom, hogy nem beszélek, megfogadom, hogy nem hálok vele (a feleségemmel). Nem szegheti meg (adott) szavát. Azonban arra esküdni, hogy nem alszom, vagy esküdni arra, hogy nem járok: (ez) tilos.

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]