Heti Midrás: Szináj pusztájában (bámidbár)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

Mózes negyedik könyve népszámlálással kezdődik: „Szólt az Örökkévaló Mózesnek a Szináj pusztájában, a Gyülekezet Sátrában, a második hónapnak elsején, az Egyiptom földjéről való kijövetelük után a második esztendőben

 

„Mivel kedvesek voltak a szemében, gyakran számlálta őket. Először akkor számolta meg őket, mikor elhagyták Egyiptomot, de mivel az aranyborjú (bűne) miatt sokan elpusztultak, újra megszámolta őket, hogy megtudja, hányan maradtak életben, Isten jelenlétének védelme alatt megszámolta őket (Mózes). Niszán hó első napján felállították a Gyülekezet Sátrát, és Ijár hó elsején megszámolta őket”.

A népszámlálás úgy történt, hogy minden húsz éves és ennél idősebb (és hadviselésre alkalmas férfi) fél sekelt adott, aztán az érméket összeszámolták, illetve lemérték, súly szerint.

„Szólt az Örökkévaló Mózesnek”,: boldog lehetsz Mózes, hatszázezren állnak (előtted) és itt állnak a kohaniták, a levitákés az öregek is, de (az Úr) senki mással nem beszélt csak veled: „szólt az Örökkévaló Mózesnek a Szináj pusztájában”. És miért Szináj pusztájában? Erről azt tanították bölcseink: három módon adták a Tórát: tűzben, vízben és a (Szináj) pusztában.


A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]