Heti Midrás: ezek a Hajlék tartozékai (pekudé)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

A Kivonulás könyvének utolsó fejezete is a Bizonyság Hajlékának tartozékairól szól. Az Exodus első évfordulójára készen állt a sivatagi szentély, a Bizonyság Hajléka: „Lőn azért a második év első hónapjában, a hónap első napján, hogy felállították a hajlékot” (2Mózes 40, 17).

 

Minden a helyére került, a hétágú menóra, a füstölő, a frigyláda, benne a két kőtáblával, a tetőzet, a díszes kerítés, és az áldozatokhoz szükséges tartozékok. A „szétszedhető” szentély, akár egy sátor, vándorlásra alkalmas. A nép, sivatagi élete során közel félszáz helyen állomásozott.

A Bizonyság Hajléka:, ez maga a Tóra. A Tóra és az áldozatok jogán megmentelek benneteket a Géhenom-ból, mondta Szent, a neve áldott. Tudd meg, hogy Ábrahámnak a Szent, neve áldott, (előre) megmutatta a Tórát, az áldozatokat, a poklot, és a szolgaságot.

A Tórát: „és eljött a Szent (angyalainak) tízezreivel, jobbja felől a törvény tüze” (5Mózes 33, 2). És írva van: „az egész nép látta a hangokat (mennydörgést) és a tüzes csóvákat (fáklyákat)” (2Mózes 20, 15).

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]