Heti Midrás: Mózes egybegyűjtötte (vájákhél)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

A szentély és kellékeinek elkészítése nagy vállalkozás. A munkához ácsokat, takácsokat, kelmefestőket, aranyműveseket toboroznak, akik élén Becálél mester áll: „Mózes pedig mondta Izrael fiainak: „Lássátok, az Örökkévaló Becálél nevét szólította, Uri fiát, Húr fiát, Júda törzséből, és betöltötte őt isteni szellemmel, bölcsességgel, értelemmel és ismerettel minden munkában”. 

Az alábbi midrás a név jelentőségéről elmélkedik: „az embernek életében három neve van, az egyiket a szüleitől kapja, a másik az, amelyen szólítják, a harmadik, melyet kiérdemel”. 

„Lássátok, az Örökkévaló Becálél nevét szólította”. Mesterünk azt kérdezi: a „kilájim” tilalmának megszegéséért milyen büntetés jár? Rabbi Simon bár Joháj ezt válaszolja: „ne viselj magadon kilájim (sáátnez) ruhát” (3Mózes 19,19). Ez akkor is tilos, ha száz másik ruhát vesz fel alá. De ha maga alá teríti, hogy a teste ne érjen hozzá, a (kilájim) megengedett. A törvény azt mondja: „ne viselj magadon kilájim (sáátnez) ruhát”. A lényeg, hogy „magadon” tilos, de magad alatt (ha ráülsz, vagy ráfekszel) szabad.

 

A Heti Midrás teljes szövege  ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]