Heti Midrás: Te pedig parancsold meg, (Tecáve)

Írta: - Rovat: Hagyomány

„Te pedig parancsold meg Izrael fiainak, hogy hozzanak neked tiszta, préselt olíva olajat a világításra, hogy az örök mécses állandóan égjen. A gyülekezés sátrában a függönyön kívül, mely a bizonyság előtt van, rendezze el azt Áron és fiai estétől reggelig, az Örökkévaló színe előtt, örök törvény ez nemzedékeiken át Izrael fiai között” (2Mózes 27, 20-21). 

Miért is kell külön fény a Sechiná fénye mellett? A menóra fényéről így ír a zsoltár: „A te fényedben nézzük a fényt” (Zsoltárok  36, 10). Ezek a szavak emlékeztetnek a Midrás Tánhumá varázslatos bevezető szavaira: „Mivel írták a Tórát? Fekete tűzzel, fehér tűzre”. Az alábbi részletben megtudjuk, hogy Noé galambja, mikor a bárkánál megjelent, csőrében az olajfaággal, fényt hozott a világnak, a szentély olajmécsesének (menóra) fényét.  

„Te pedig parancsold meg”. Erről szól a vers: „íme, te szép vagy kedvesem, íme, te szép vagy, szemeid galambok” (Énekek éneke 1, 15). Rabbi Ákivá szerint az egész világ nem ér fel azzal a nappal, melyen az Énekek Éneke Izraelé lett, mivel az Írás minden szava szent, de az Énekek Éneke a szentek szentje. Ugyanerről szól rabbi Elázár ben Ázárjá példája: a király adott egy véka gabonát a péknek és megparancsolta, hogy válasszon le belőle ennyi és ennyi búzát, ennyi és ennyi zabot, ennyi és ennyi korpát, és a maradék finom lisztből süssön kalácsot. Így van az Írással is, melynek minden sora szent, de (ezen belül) az Énekek Éneke a szentek szentje (úgy mint a megtisztított gabonából való kalács). 

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]