Heti Midrás: hozzanak nekem ajándékot, (Trumá)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

„Szólj Izrael fiaihoz, hogy hozzanak nekem ajándékot; minden embertől, akit szíve arra ösztönöz” (2Mózes 25, 2). Az adomány a szentély felépítéséhez és kellékeihez szükséges: „és készítsenek nekem szentélyt, hogy lakjam közöttük. 

 

Egészen úgy, amint én mutattam neked a hajlék mintáját és minden edényeinek mintáját, úgy készítsétek” (2Mózes 25, 8-9). A szentély központi szerepet játszik a zsidó nép történetében. A szentély az isteni jelenlét (sechiná) otthona: „És én találkozom veled ott és elmondom neked a födélről, a két kerub közül, melyek a bizonyság ládáján (frigyláda) vannak, mindazt, amit neked parancsolok Izrael fiai számára” (2Mózes 25, 22). Ma, szentély nélkül hol talál köztünk helyet az isteni jelenlét?

„És ez az ajándék, melyet tőlük elvegyetek arany és ezüst és réz. És azúrkék és bíbor és karmazsinvörös és lenvászon és kecskeszőr. Vörösre festett kosbőr és táhásbőr és sittimfa. Olaj a (hétágú menórához) világításra, illatszerek a kenetolajhoz és fűszeres füstölőszerhez” (2Mózes 25, 3-6). Azt mondta nekik a Szent, a neve áldott: (a szentélyhez szükséges anyagok) nem a saját (kincseitekből) valók, hanem a tenger zsákmányából, melyet nektek adtam.

 

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasahtó el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]