Heti Midrás: midőn hallotta Jitró (Jitró)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

Jitró midrása a vallás egyik legfontosabb tételéről beszél, mely szerint a Szináj hegyi kinyilatkoztatás az írott és a szóbeli törvényre egyformán vonatkozik: a két kőtábla csak jelképes, hiszen az írott törvény tételeivel egy időben hangzik el a Tóra mindenre kiterjedő magyarázata is, az úgynevezett „szóbeli Tóra” (a Talmud). 

„És Isten elmondta mindezeket az igéket, mindent egyszerre”, mondja a midrás. Mennydörgésszerű hang szavalta a törvények százait, ezreit, csodálatos hangzavar a Szináj hegy óriási színpadán.

A Ramban szerint, az élő szóban átadott Tóra olvasata többféle lehetett: akár parancsolatok, akár nevek (szavak) titkos sorozata.

„És Isten elmondta mindezeket az igéket, mondván, én vagyok az Örökkévaló…”: (2Mózes 20, 1-2).

Rabbi Jichák azt tanította: még azt is (elmondta az Isten), amit a próféták jövendölni fognak. Jövendöléseiket a Szináj hegyi megnyilatkozás során előlegezte. Honnan tudjuk?

Ami létezik, itt van velünk, ezen a napon: „nem egyedül veletek kötöm én ezt a szövetséget és ezt az esküt, hanem avval, aki itt van velünk állva, ma az Örökkévaló, a mi Istenünk színe előtt és avval, aki nincs itt velünk ma” (5Mózes 29, 13-14).

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el 

 

mózes és a tízparancsolat.jpg

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]