Heti Midrás: menj be Fáraóhoz (Bo)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

Fáraó meghajol a tíz csapás alatt, és szabadon engedi a zsidó népet. Az egyiptomi kivonulás az új törvényeken, a parancsolatok sokaságán keresztül vezet a szabadság felé. Közülük egyik az imaszíjak (héb.: tfilin) parancsolata. Érdekes módon, az imaszíjakat a Tóra az elsőszülöttséghez köti:

 

Érdekes módon, az imaszíjakat a Tóra az elsőszülöttséghez köti: „És volt, midőn makacskodott a Fáraó, hogy bennünket el ne bocsásson, akkor megölt az Örökkévaló minden elsőszülöttet Egyiptom országában, ember elsőszülöttétől a barom elsőszülöttéig, azért áldozom én az Örökkévalónak az anyaméh minden megnyitóját, a hímeket; fiaim minden elsőszülöttét pedig megváltom.

Azért legyen jelül kezeden és homlokkötőül szemeid között, mert erős kézzel vezetett ki bennünket az Örökkévaló Egyiptomból” (2 Mózes 13, 15-16). Az imaszíj, a hétköznapi reggeli ima tartozéka, a tíz csapás közül a legszigorúbbra emlékeztet. Heti midrásunk a két imaszíj minden részletéről beszámol.

„Azért legyen jelül kezeden” – a felső karon (bicepszen). Homlokkötőül a szemeid között – a fejed búbján. Pontosan hol? Rabbi Jánáj iskolájában így magyarázták: azon a helyen, ahol a csecsemő koponyája még lágy. Az imatokban lévő négy (Biblia) idézet a következő: „nekem szentelj minden elsőszülöttet” (2Mózes 13, 1-10); „mikor elvisz téged az Örökkévaló a Kánaán országába” (2Mózes 13, 11-16); „halljad Izrael” (5Mózes, 6, 4-9); „és ha hallgattok parancsolataimra” (5Mózes 11, 13-21).

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el    

 

tfilin_illlusztráció.jpg

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]