Kalandozások Izrael borvidékein

Írta: Vadas János - Rovat: Gasztro

„Akinek nem folyik bor a házában, mint a víz, az nem részesül a Tóra áldásából” – fogalmaz a Talmud (Eruvin traktátus, 65a). Ha nem is feltétlenül emiatt, de az izraeli borok egyre divatosabbak.

A bor nélkülözhetetlen vallási kellékünk, a borfogyasztás mértékkel vallási parancs, purimkor kifejezetten micva. A mérték persze ilyenkor is fontos, csak arról hallgat mindenki jótékonyan, hogy hol a határ.
A szombat fogadása vagy a széder este elképzelhetetlen bor nélkül. Azonban – bár vallási előírás – arról sehol nincs szó, hogy ennek a bornak jónak is kell lennie. Régen a kóser borok legtöbbje lehengerlően édes volt, amiből mindenféle kiegyensúlyozottság hiányzott: a gejl ízérzethez nem tartozott erős savgerinc, ellentétben például egy kifinomult, harmonikus Tokaji aszúval. Miért e jelenség?
A kóser bort a vallás szigorú szabályai szerint kell készíteni. Az egyik legősibb és legegyszerűbb fertőtlenítő eljárás a pasztörizálás, amikor a mustot 80°C-ra melegítik. Így jön létre az úgynevezett mevusál bor, mely az ortodox igényeknek is megfelel. A nemzetközi ízléstrendnek megfelelő, exkluzív minőségű bort nehéz ilyen szigorú feltételek mellett előállítani. Ezúttal a nem kóser, de izraeli boroknak és pincészeteknek fogjuk szentelni figyelmünket.
Izraelben a borok minősége még a 80-as években is szánalmas volt, vagy elviselhetetlenül édes, vagy jellegtelen, ízetlen, színtelen italok voltak – írja nem kis mellénnyel a Decanter Magazin magyar kiadása 2008. augusztusi számában. Valóban nem könnyű rakéták lőporától salétromos talajon, forró éghajlati övön, ahol könnyen elégnek a borok savai, gyerekcipőben járó technológiával, magas tőketerheléssel jó bort készíteni. Mára azonban korlátozták a tőkehozamot, és Amerikában vagy Európában tanult borászok vezetik a high-tech pincészeteket.
Izrael az 1973-as jom kippuri háború után birtokba vette a Golán-fennsík vulkanikus területeit, s az izraeli borászok szorgalmas munkájával megindulhatott a minőségi bortermelés. A jelentősebb eredmények azonban még várattak magukra, 1976-ban 8 izraeli telep egyesítette erőit, és létrehozták a Golan Heights Winery-t. Eleinte a korábban létesül Carmel borászatnak adták el szőlőiket, ám 1983-ban már saját borral jelentkeztek a piacon, és a hangos siker nem maradt el.
Érdekesség, hogy a Carmel borászatot Edmond de Rothschild báró, a Chateu Lafite tulajdonosának fia alapította a XIX. században, amikor az ottomán uralom alatt elpusztult tőkék helyett újakat telepítettek. A Carmel napjainkban is működik, Izrael legnagyobb borkészítője. Jelenleg új telepítésekkel próbálkoznak a libanoni határ környékén, ami az ország legjobb minőségű területeinek ígérkezik. Mindeközben a régi ültetvényeken is folyamatos a szüret és a borkészítés.
Őshonos fajták nincsenek Izraelben, pedig a borkedvelők szeretik a speciális, egyedi típusokat, hiszen az úgynevezett világfajták napjainkban minden bortermelő országban megtalálhatók: chardonnay, cabernet sauvignon és cabernet franc, merlot, a divatos direkt-termő syrah, stb. Izraelre a cabernet sauvignon, a carignan, és a petite syrah fajták a legjellemzőbbek.
A Golán mellett, a libanoni határnál, a Jeruzsálem körüli Júdeai-hegyekben, és a Negevben fekvő Aradon jelentősebb a szőlőtermesztés és a bortermelés. A bortermő területeket részletesen bemutató térképhez – melyet alább közlünk – az Izrael bortermelésével foglalkozó angol nyelvű weblapról jutottunk hozzá.
A térkép tanúsága szerint öt nagyobb borrégió van, északon a galileai területektől egészen a déli Negevig, mely nagyobb egységek kisebbekre bonthatók. Az összes szőlőterület 40 ezer hektár. Összehasonlításképpen: a világ legnagyobb bortermő területével Spanyolország büszkélkedhet: ez 1,17 millió hektár. Magyarországon 2008-ban 89 ezer hektárt tartottak nyilván. És ezt is úgy kell érteni, hogy nem mindegyiken folyik termelés. Éves szinten Izraelben 45 ezer tonna szőlőt szüretelnek, míg a bornagyhatalomnak számító Franciaországban több mint 5 millió, Magyarországon pedig 570 ezer tonnát.
Befejezésképpen szerepeljen itt ajánlásként a Decanter bormagazin beszámolója alapján egy pár izraeli borászat, illetve pincészet és borai, hogy a kalandvágyók ínyencek organoleptikusan is elmélyülhessenek az izraeli borkultúrában.
Jelentősebb izraeli borászatok:
 Carmel
 Domaine du Castel
 Ella Valley Vineyard
 Golan Heights
 Vitkin
 Barkan
 Recanati
 Segal
 Teperberg

Vadas János

[popup][/popup]