Pesten is igényelnék

Írta: Sz. K. - Rovat: Archívum, Egyéb

Bécsben, a helyi zsidó múzeum támogatásával kiadtak egy csodálatos kivitelű térképet ,,A zsidó Bécs, egykor, és most” címmel. Útikalauz részében a turisták a bécsi belváros középkori zsidónegyedéről, az Unterer Werd szigetén található get­tóról, olvashatnak, valamint a két világháború közötti időszak zsi­nagógáiról, imatermeiről. Az emlékhe­lyek a térképen is megtalálhatók, csakúgy, mint a temetők, a könyvtárak, a héber nyelviskolák, sionista szervezetek és humanitárius in­tézmények, konyhák, sportklubok, ifjúsági szervezetek, zsidó újságok, színházak, kóser éttermek és üzletek, múzeumok, emlékhelyek, tudományos és kulturális szervezetek. Aki ilyen térképpel utazik Bécsbe, vagy a világon bárhová, az biztosan nem téved el, hiszen bármire lenne szüksége, azt azonnal olyan közösségben találja meg, ahol otthon érezheti magát.

A kiadvány úgy került Magyarországra, hogy Buslig György, a Cartographia Navigator kft. ügyvezetője, és Szarvas András a Szarvas Térképészeti Ügynökség tulajdonosa, kapcsolatba kerültek a bécsi Freytag és Bemdt céggel, az említett térkép kiadójával. A Cartographia-Navigator ugyanis a magyarországi képviselője a Fáik és a Ravenstein cégek mellett a Freytag és Berndt-nek, akik egyébként nem mondanának ellent, ha egy hasonló térképet kellene készíteniük Buda­pestről is.

A kivitelezési munkákat Szarvas András irányítaná. Terveik szerint a térképet 10 ezer példányban adnák ki, ebből néhány ezerre már lenne vevő a Cartographia-Navigator, illetve a Freytag személyében. A többit pesti múzeumokban, illetve zsidó turisták beutaztatására szakosodott utazási irodákban lehetne árusítani, vagy op­timálisabb esetben szóróanyagként osztogatni.

Amint azt Deutsch Róberttól a Budapesti Hitközség igazgatójától megtudtuk, nyitottak lennének az együttműködésre, mivel nagyon jó ötletnek tartják egy ilyen kiadvány megjelentetését.

Sz. K.

Címkék:1994-03

[popup][/popup]