Magyarország zsidó emlékei, nevezetességei

Írta: R. P. - Rovat: Archívum, Egyéb, Hagyomány

Orbán Ferenc útikönyve

Panoráma, Budapest, 1991.

Régi adósságot törlesztett a magyar könyvkiadás. Eddig is jelentek meg egyes zsidó tárgyú műemlékekről leírások, monográfiák, de olyan útikönyveket, amelyek az egész országot vizsgálták volna, mindmáig nélkülöztünk. A néhány éve megjelent Magyarországi zsinagógák c. könyv Gazda Anikó és szerzőtársai munkásságának köszönhetően részletesen, alaposan foglalkozik címének megfelelően a hazai zsidó egyházi épületekkel.

Teljességgel hiányzott azonban egy olyan munka, amelyik a zsinagógákon kívül az iskolákat, temetőket, szociális létesítményeket vizsgálta volna, bevonva érdeklődési körébe az emléktáblákat is. Orbán Ferenc tanár munkája erre a feladatra vállalkozott.

Ez a könyv az egész magyar közönséghez szól. Elolvasása nem tételez fel vallási, történeti ismereteket. Inkább ő próbál adni ilyeneket. Bevezetésül néhány oldalon áttekinti a hazai zsidóság történetét a rómaiaktól napjainkig. Később is érvényesül a történeti szemlélet, mert az egyes településeknél beszámol a helyi zsidóság múltjáról. Szomorúan jellemző, hogy a falvak, városok többségénél már csak a múltról számolhat be! A látnivalók súlyozása megfelel a jelenlegi demográfiai helyzetnek: a leírás majdnem felét Budapest foglalja el. De végig haladhatunk az ún. zarándok útvonalon Magyarország északkeleti szögletében, ahol egykor a csodarabbik éltek. Utána tájegységenként járhatjuk be az országot (Észak-Magyarország, Alföld, Dunántúl).

Az épületek leírását képek, alaprajzok szemléltetik, a történeti részt anekdoták színesítik. Befejezésül egy gyakorlati útmutató címmel, telefonszámmal sorolja fel a zsidó intézményeket, szervezeteket, kiadványokat. Laikus olvasók („am hárecz”) számára kis lexikon is található a zsidó vallás alapfogalmairól. Bibliográfia és helynév-mutató fejezi be a tetszetős, jól kezelhetően kisalakú kötetet.

Vörös fonálként vonul végig a színvonalas munkán a szerző gyakorlati szemlélete. Mint természetjáró turistáknak való útikönyvet és monográfiát ötvözött egybe. Elmondhatjuk, hogy sikeresen!

Melegen ajánljuk ezt a könyvet minden utazni és látni vágyó olvasó könyvespolcára. Ha szabad ezt az elcsépelt kifejezést alkalmaznunk: „felekezeti különbség nélkül!”

R. P.

Címkék:1991-10

[popup][/popup]