Se nem rabbi, se nem izraeli és a zsidó szokásokat sem igazán ismeri

Írta: Mika Klára - Rovat: Cikkek, Külföld

Krzysztof M. Kazmierczak újságíró leplezte le Jacek Niszczotát, alias Jacob Ben Nistell poznani rabbit, akiről kiderült, hogy nem is rabbi, sohasem élt Izraelben,  a zsidó hagyományokkal sem volt egészen tisztában és a héber nyelvet sem érti. Az álrabbi szélhámos továbbá valójában katolikus, eredeti szakmája szerint szakács és az észak-közép lengyelországi Ciechanowiból származik s nem Haifából, mint azt állította.

rtr-635x357

Jacek Niszczota, alias Yaakav rabbi

A poznani hitközség, – ahol a férfi már évek óta szolgált- minden további nélkül elhitte a „messzi Haifából jött ember” meséjét Izraelben élő édesanyjáról és az izraeli hadseregben szolgáló fiáról, s papírjainak ellenőrzése nélkül nevezték ki rabbinak. Sőt, egészen a két héttel ezelőtti TV interjúig senkinek sem tűnt fel a csalás, amikor is szülővárosából valaki felismerte a férfit és később a leleplező sztorit megírta a Glos Wielkopolski újságírója.

Még csak nem is gyanakodtak az imposztorra annak tipikus pajeszos, széles karimájú kalapos ortodox zsidó külseje miatt, s mivel tudott héberül imádkozni. Mint később kiderült kétségbe vonható, hogy a férfi valaha is járt Izraelben, s valójában szőke, így feltételezhető, hogy a haját is festette.

Rabbi Jacob Ben Nistell Haifából, aki valójában Jacek Niszczota Ciechanowiból

Mindennek ellenére a poznani zsidó közösség nem haragszik az álrabbira, munkáját kifejezetten megköszönték. Alicja Kobus, a hitközség elnökét a hír ugyan meglepte, mégis elismerően nyilatkozott Jacobról: „Csodálom az elszántságát. Megtanulta héberül a zsidó imák szövegét és elsajátította a hagyományokat, mindezt úgy, hogy egész nap az izraeli rádiót hallgatta.” Az elnöknő nem feltételez rosszindulatot Jacob ‘rabbi’ részéről, mivel az a közösségben végzett munkájáért sohasem fogadott el egy złotyit sem.

Az álrabbi gyerekeknek és fiataloknak tartott oktatást a judaizmusról, a lengyel püspökkel közösen részt vett ökumenikus istentiszteleten és a ponzani zsidó közösség nevében vallások közötti találkozókat szervezett papokkal és imámokkal.

Yaakavnak még Facebook oldala is volt, ami a botrány kirobbanása óta nem elérhető.  Csakúgy, mint Yaakav maga, aki időközben kereket oldott.

 

 

Címkék:Lengyelország

[popup][/popup]