Zuroff az Utolsó esélyt keresi

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 2. Zentai Károly és Képíró Sándor mellett további magyar háborús bűnösök neve is felbukkanhat a Wiesenthal Központ listáján. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője tegnap Budapesten lapunknak elmondta: az “Utolsó esély” program keretében próbálják felkutatni a zsidók elleni háborús bűntettek szabadlábon lévő elkövetőit, köztük az Ausztráliában élő Zentait és Képírót.

 Zuroff elmondta, találkozik a magyarországi zsidó közösség vezetőivel, tárgyalásokat folytat a Képíró Sándor ügyében nyomozó hatósággal, s szemtanúkkal is felveszi a kapcsolatot. Zuroff reményét fejezte ki, hogy az egykori csendőrtiszt Képíró Sándort – bár ügyében jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás – végül bíróság elé állítják. A Képíró elleni vádakat megalapozatlannak nevező történészekkel nem tárgyal – mondta. “Mondhatnak, amit csak akarnak, nincs igazuk” – jelentette ki. Az Ausztráliában élő Zentai Károly kiadatási procedúrájával kapcsolatban megtudtuk, hogy az ausztrál legfelsőbb bíróság ítélete a fellebbezés ügyében jövő hét kedden várható. Zuroff úgy vélte, ha a fellebbezést elutasítják, Zentai már nem bújhat ki a Magyarországon történő felelősségre vonás alól. A háborús bűnösök bíróság elé állításának lényege nem a büntetés maga, hanem az, hogy a tárgyalások és az ítéletek segítséget nyújthatnak a társadalomnak a múlttal való szembenézéshez.

Megkérdeztük: vannak-e még felderítetlen ügyek Magyarországon, a Wiesenthal Központ tervez-e további személyek ellen eljárásokat? Efraim Zuroff elmondta, hogy jelenleg is folytatnak ilyen vizsgálatokat. Napirenden van egy újabb ügy, melyhez pillanatnyilag gyűjtik a bizonyítékokat.

Sipos Éva

(Forrás: www.nol.hu)

[popup][/popup]