Zsidó üldözöttek megmentőit tüntette ki a lengyel elnök

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2007. október 11. Kitüntetést adományozott szerdán a lengyel elnök több mint ötven olyan személynek, aki zsidó üldözötteket mentett meg a holokauszt legsötétebb napjaiban Lengyelországban, köztük annak a néhai német katonatisztnek, aki Wladyslaw Szpilman világhírű zongoraművésznek, “A zongorista” című Oscar-díjas film ihletőjének segített a túlélésben.

A varsói Nemzeti Operaházban rendezett ünnepségen harmincegy idős lengyel személyesen vette át Lech Kaczynski elnöktől a vörös szalagra fűzött emlékérmet, tizenkét kitüntetett nem tudott megjelenni a rendezvényen, és tízen – köztük a német tiszt – már csak post mortem részesülhettek az elismerésben. “Azokban a napokban zsidókat vagy zsidó gyökerű személyeket menteni nemcsak azt jelentette, hogy az illető kockára teszi saját életét, hanem az egész családját veszélybe sodorja” – mondta beszédében Kaczynski, aki régóta hirdeti, hogy a zsidó közösséggel szoros kapcsolatokat kell kialakítani. “Azok, akik zsidókat mentettek, különleges hősiességről tettek tanúbizonyságot, különleges elhivatottságról az iránt, hogy megóvjanak másokat a végső pusztulástól” – tette hozzá.

Kaczynski Parancsnoki Keresztet adományozott a Szpilman megmenekülését segítő német századosnak, Wilm Hosenfeldnek is, akinek nevében lánya és fia vette át az elismerést. Szpilman történetét Roman Polanski örökítette meg “A zongorista” című filmben, amely 2003-ban a legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is Oscar-díjat nyert. “Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy édesapánkat kitüntette a lengyel elnök és Lengyelország” – jelentette ki a 75 éves Jorinde Krejci-Hosenfeld, aki 80 éves bátyja, Detlev Hosenfeld társaságában volt jelen az elismerés átadásakor. “Apánk igazán szerette Lengyelországot és Varsót” – toldotta meg. “Nagyon szomorú volt amiatt, amit itt a német nép nevében elkövettek.” Krejci-Hosenfeld 11 éves korában, 1944 májusában Hessenben látta utoljára az apját, amikor az háromnapos eltávozást kapott.

A százados később szovjet fogságba esett, és 1952 augusztusában egy hadifogolytáborban meghalt. Izrael a most kitüntetett lengyelek mindegyikének odaítélte már a Világ Igaza kitüntetést. A díjat alapító jeruzsálemi Jad Vasem Intézet fontolóra vette Hosenfeld kitüntetését is.

[popup][/popup]