Zsidó mentőöv a Dzsumbuj Egyesületnek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. május 11. / Bodoky Tamás A pályázati források elapadása miatt Magyarországon lehetetlen helyzetbe kerültek a halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban cigány gyerekek számára néhány éve uniós támogatásokból létrehozott, az iskolán kívüli felzárkóztatást, a továbbtanulás elősegítését szolgáló tanodák.

A Ferencvárosi Tanoda két éve még a munkaügyi minisztérium HEFOP-programjának első számú referenciája volt, mára viszont a csőd szélére került. Az intézmény működési költségeinek felét idén egy nyugdíjas amerikai könyvelő fedezi egy nemzetközi zsidó segélyszervezeten keresztül.

A Dzsumbuj a főváros egyik leglepattantabb, legnyomorúságosabb, túlnyomórészt cigányok által lakott szegénytelepe a kilencedik kerületi Illatos út és a Gubacsi út sarkánál. A három óriási háztömbből álló telepet 1937-ben éppen a korábbi nyomortelepek felszámolása céljából hozta létre az akkori ferencvárosi önkormányzat, ám a 28 négyzetméteres lakásokból, és az ezekhez tartozó, közös használatú mosókonyhákból és mellékhelyiségekből álló bérkaszárnyák azóta csak pusztulnak: az eredeti lakók többsége az 1980-as évek végén elköltözött, helyükre vidéki, mély szegénységben élő roma családok települtek, sokan közülük önkényes lakásfoglalóként.

A Dzsumbujban jelenleg körülbelül hatszáz ember él, a legtöbben munkanélküliek, életkörülményeik siralmasak. A ferencvárosi önkormányzat az épületeket kiürítésre és lebontásra ítélte, de a telep felszámolása még évekig eltarthat.
Fotó: Huszti István

A Ferencvárosi Tanoda (Dzsumbuj) Egyesületet 2001-ben alapították a szegénytelepen dolgozó szociális munkások és támogatóik, céljuk “a Ferencvárosban élő, halmozottan hátrányos helyzetű emberek életminőségének javítása, különös tekintettel a Dzsumbujban élőkre”. Az Egyesület önálló intézményként működteti a Ferencvárosi Tanodát, amely a Külső-, és Középső-Ferencvárosban, valamint a Dzsumbujban élő, halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban cigány származású kisiskolásoknak nyújt iskolarendszeren kívüli felzárkóztató, készség-, és személyiségfejlesztő programokat.

A gyerekeket az iskola után pedagógusok korrepetálják a Tanodában, és szabadidős programokat is szerveznek nekik. Kozma Orsolya, a Tanoda projektvezetője szerint sok növendékük a tanoda által szervezett nyári táborokon látott először valamit a Ferencvároson, a gettón kívüli világból.

Az ilyen és ehhez hasonló tanodákat uniós pénzekből néhány éve tucatjával hívta életre a kormányzat, jelenleg több mint ötven működik az országban, ami körülbelül 3-4000 halmozottan hátrányos helyzetű gyereknek jelent plusz esélyt a továbbtanulásra. A Dzsumbuj Egyesület által 2005-ben megnyitott Ferencvárosi Tanoda két éve még a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programjának (HEFOP) egyik büszkesége, “mintaprojektje” volt, az egyesület két alkalommal is támogatást kapott a programból.

2006-ban Vladimir Spidla, az Európai Bizottság Foglalkoztatási Főbiztosa is felkereste az intézményt, és a pályázati adminisztráció egyszerűsítését ígérte a pályázóknak.

Az adminisztráció ezután oly mértékben leegyszerűsödött, hogy azóta nem is írtak ki új pályázatot a tanodák számára, a következő leghamarabb idén ősszel jelenhet meg, ebből pénzt legkorábban jövő tavasszal láthatnak az intézmények. A pályázati rendszer anomáliái miatt másfél évre finanszírozás nélkül maradtak az ígéretes start után, fennmaradásra csak azoknak van esélye, amelyek más forrásból – az önkormányzatoktól, jótékonysági szervezetektől, magánadományokból – tudják fedezni a működésüket.

A Solt Ottilia-díjas Szőke Judit, az első ilyen típusú intézmény, a Józsefvárosi Tanoda alapítója szerint mivel az EU-s pályázati rendszer nem biztosít folyamatos finanszírozást, a mára rendkívül nehéz helyzetbe került tanodáknak normatív állami támogatásra volna szükségük a fennmaradáshoz, a pályázati pénzeknek legfeljebb kiegészítő szerepe lehet.

A Login (ma WiFi faluként futó) projekt kapcsán korábban már szót ejtettünk az Indexben a csereháti térségben tevékenykedő RomSom Alapítványról, amely Tomoron, az ország egyik legszegényebb településén működtet tanodát. A RomSom alapítója, Bohn Katalin szerint a tomori tanoda jelenleg csak “minimálprogramon fut”, amit egy magánalapítvány, a Polgár Alapítvány adománya tett lehetővé, mert a RomSomnak adótartozása keletkezett a HEFOP-kifizetések csúszása miatt, az APEH-tartozás miatt pedig több millió forint régen jóváhagyott elszámolásuk “beragadt”.

A RomSom áthidaló bankhitelt vett fel a pályázati pénzek csúszása miatt, ennek ma már csak a kamatai több millió forintra rúgnak, az alapítvány az állami kifizetések késlekedése miatt súlyosan eladósodott.

A Dzsumbuj Egyesületnek szerencséje volt: egy magyar gyökerekkel nem rendelkező amerikai zsidó család ötvenezer dollárral – mintegy 9 millió forinttal – járult hozzá az intézmény működési költségeihez, az éves költségvetés másik felét a IX. kerületi önkormányzat állja. Jim Wolf, az adományozó az American Jewish Joint Distribution Commitee [8] (JDC) nevű zsidó segélyszervezeten keresztül ismerte meg a Ferencvárosi Tanodát.

A nyugdíjas könyvelő néhány éve már egy ehhez hasonló isztambuli gyermekjóléti szervezetet is támogatott, mint mondja, számára fontos, hogy “zsidó és nem zsidó” célokra is adományozzon az élete során gyűjtött vagyonból. Jim Wolf gyerekei és unokái kíséretében május elején személyesen is felkereste a Ferencvárosi Tanodát, és “felavatta” a hozzájárulásával felújított helyiségeket.

A New York – Ferencváros tengely Az American Jewish Joint Distribution Commitee (JDC) az Egyesült Államokban székelő és a világ 66 országában működő nemzetközi zsidó segélyszervezet, amely 1914-ben jött létre abból a célból, hogy adományokat gyűjtsön és jutasson célba a nélkülözők számára. A szervezet ma már nem csak a zsidó közösséget támogatja: több millió dollárt gyűjtöttek a 2004-es cunami áldozatainak, kórházat építettek Etiópiában, gyermekotthont Ruandában. Magyarországon részt vesznek a mellrák ellenes harcban is, tavaly szeptemberben szűrő- és felvilágosító kampányt támogattak hátrányos helyzetű vidéki roma nők részére. A szervezet elsősorban jóléti programokat támogat, a Ferencvárosi Tanodára a JDC magyar irodájának munkatársai hívták fel az adományozó figyelmét.

[popup][/popup]