Zsidó Kultúra Napja, 1995

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Közösség

ÁPRILIS 2-án RENDEZTE MEG idén a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Marczibányi téri Szabad­időközpont a Zsidó Kultúra Napját.

A korábbiakhoz képest szokatlanul kis létszámú közönség előtt színpadra léptek a három zsidó iskola növendékei, élő beszélgetés hangzott el dalbetétekkel Max Eizikovits egykori erdélyi zsidó népzenei gyűjtése alapján Elek Judit filmrendező, Fekete László főkántor, Neumark Zoltán zongoraművész és Melis László zene­szerző közreműködésével.

A délutáni filmvetítések mellett, melyek keretében Dettre Gábor filmrendező válogatásában kelet-európai zsidó témájú mű­veket mutattak be, Benedek István Gábor A komlósi tóra című novellás-kötetének „élő kiadását” láthatták a nézők. Kathleen Gáti olvasott fel részleteket a kötetből, a szerző idézte meg műve for­rásának emlékét, az egykori falusi zsidó miliőt, a Kádár-duó gitáro­zott, Fekete László énekelt.

A Forrás Kamaraegyüttes Horgas Eszter fuvolaművész vezeté­sével adott koncertet. Ő egyébként Fellegi Adómmal karöltve a nap házigazda-konferanszié szerepét is betöltötte.

A Szombat Szalon keretében Szántó T. Gábor főszerkesztő bevezetője után Fenákel Judit egy novelláját olvasta fel, Mándy Stefánia verseit Galkó Balázs tolmácsolásában hallhatta a közön­ség. Bächer Iván két tárcáját, Somlyó György két versét, Vámos Miklós készülő regényének részletét adta elő. A kenyerét Párizsban utcai zenészként kereső Várkonyi Zsuzsa tangóharmonikán jiddis dalokat játszott és énekelt.

A nap záróakkordjaként a Gryllus fivérek hangulatos gyer­tyafény mellett Kányádi Sándor Volt egyszer egy kis zsidó című erdélyi jiddis népdal fordításait adták elő megzenésítve.

Címkék:1995-05

[popup][/popup]