Zöld utat adott a neonáciknak a bíró

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2007. október 25. Mégis masírozhatnak az egykori prágai zsidó negyedben a cseh újnácik: a prágai városi bíróság ugyanis megsemmisítette az önkormányzat azon döntését, amely betiltotta a november 10-ére tervezett és korábban engedélyezett felvonulásukat – közölték szerdán Prágában.

A városi tanács szerint a tervezett tüntetés alkalmas a nemzeti és a vallási ellentétek felkeltésére, s a rendezők által hivatalosan deklarált cél – az iraki beavatkozás elleni tiltakozás – nem hiteles, ezért az alsóbb szintű hatósági engedélyt október elején felülbírálta és betiltotta a rendezvényt. A szervezők azonban a bírósághoz fordultak, amely viszont a városi tanács döntését semmisítette meg és így gyakorlatilag szabad utat adott az újnácik rendezvényének. A bíróság szerint a városi önkormányzatnak nincs joga betiltani a tervezett menetet.

A cseh neonácik a hírhedt “kristályéjszaka” 69. évfordulóján akartak felvonulni a prágai régi zsidónegyedben. A felvonulás ellen a csehországi zsidó hitközség és több civil szervezet is erélyesen tiltakozik.

“Kristályéjszakának” nevezik a németországi zsidók ellen 1938. november 9-10-én lezajlott pogromot, nevét a kitört kirakatüvegek és ablakok csillogó üvegcserepeiről kapta.

A prágai menetet a Fiatal Nemzeti Demokraták nevű csoport szervezi, s az iraki háború elleni tiltakozásnak állították be. Civil polgárjogi szervezetek szerint viszont az akció hátterében az újnáci Nemzeti Ellenállás mozgalom van. A szervezők mintegy 150-200 személy részvételére számítanak.

A neonácik tavalyi, a menet megrendezésére vonatkozó kérelmét a város esetleges közlekedési problémákra hivatkozva utasította el. A bíróság azonban jogtalannak minősítette a város döntését, így a hatóságok az idei menetet eredetileg már engedélyezték.

A prágai zsidó hitközség súlyos hibának tartotta, hogy a város engedélyezte az újnácik menetét. “Számunkra érthetetlen, hogy miért kell az iraki háború ellen éppen a történelmi zsidó negyedben tüntetni” – jelentette ki akkor újságíróknak Tomás Jelínek, a hitközség egyik vezetője. Szerinte nyilvánvaló, hogy szándékos provokációról van szó.

Az új bírósági döntésre reagálva a zsidó hitközség egy másik képviselője bejelentette, hogy tagjaik közös imára gyűlnek össze november 9-én a régi zsidóvárosban. “A helyzetre való tekintettel ezúttal nem a zsinagógákban, hanem az utcán fogunk imádkozni” – közölte Frantisek Bányai.

A cseh anarchista szervezetek felhívták tagjaikat, hogy a menet helyszínén fejezzék ki tiltakozásukat az újfasiszták tevékenysége ellen. Az önkormányzat közölte: újra megvizsgálja az ügyet, hogyan tudná mégis megakadályozni a tervezett menetet.

A cseh civil titkosszolgálatok becslése szerint Csehországban mintegy 3-5 ezer ember rokonszenvez a náci ideológiával. Többségük különféle kisebb, többnyire regionális csoportokba tömörül. A Nemzeti Ellenállás idei május elsejei felvonulását, amelyre a dél-morvaországi Brünnben több mint 400 személy gyűlt össze, a hatóságok erőszakkal feloszlatták.

[popup][/popup]