Woody Allen és együttese Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2007. december 20. Dzsesszegyüttese élén lép fel a klarinéton játszó Woody Allen amerikai filmszínész és rendező december 27-én Magyarországon, a Papp László Budapest Sportarénában. A Woody Allen and His New Orleans Jazz Band európai turnéja keretében érkezik a magyar fővárosba.

A számos szakmai elismeréssel, köztük négy Oscar-díjjal és Golden Globe díjjal is jutalmazott Woody Allen először lép majd a magyar közönség elé. A koncert rendezője Eddy Davis. Woody Allen és zenekara a tervek szerint 90 percen át játszik Budapesten – közölte az eseményt szervező ShowTime Budapest ügynökség szerdán az MTI-vel.

Az együttes teljes létszámban jelen lesz, a zenekar tagjai: Simon Wettenhall (trombita), Jerry Zigmont (harsona), Woody Allen (klarinét), Conal Fowkes (zongora), Greg Cohen (bőgő), John Gill (dob), Eddy Davis (bendzsó). A szervezők tájékoztatása szerint 8 ezres közönséget várnak. A résztvevők két kivetítőn is követhetik majd a koncertet, amelyet helyi fény- és hangtechnikával valósítanak meg.

A zenekar tagjai csak kisebb méretű hangszereiket “utaztatják”, bőgőt és dobot például nem hoznak magukkal – mondta Tóth Gabriella, a ShowTime Budapest munkatársa, hozzátéve, hogy a fellépés iránt óriási az érdeklődés, de korlátozott számban még kaphatók jegyek.

Az együttes december 21-én induló európai körútja keretében koncertezik Budapesten, a 11 állomásból az ötödik a magyarországi fellépés. A művészek Párizsból érkeznek és Athénba utaznak tovább. A szervezők nem hozták nyilvánosságra az érkezés napját, s azt sem, hogy a művészek hány napot töltenek majd a magyar fővárosban.

Tóth Gabriella annyit elárult, hogy Woody Allennek nem voltak különleges kérései. A szervezők a koncerten túlmenően sajtónyilvános eseményt egyelőre nem terveznek.

Woody Allen (Allen Stewart Königsberg) 1935-ben született New Yorkban, ma elsősorban mozifilmjeiről (Játszd újra, Sam, Annie Hall, Manhattan, Hannah és nővérei, Kairó bíbor rózsája) ismert. Az 1960-as években “standup” komikusként épített karriert. Kezdetben tévéműsorok, Broadway-revük, éjszakai programok munkatársa volt. Az 1960-as évek közepétől filmszínészként sajátos vígjátéktípust hozott létre, gyakran sző filmjeibe életrajzi elemeket. Intellektuális humorral átszőtt filmjei legjellegzetesebb alapélményei: az értelmiségi lét problémái, a szorongás, a szexuális bizonytalanság, a zsidó identitás, New York szépségei és rettenetei, valamint a mozi.

Mint a budapesti koncert szervezőinek írásos összegzésében olvasható, Allen szenvedélyes dzsesszrajongó, ez gyakran megmutatkozik filmjeinek zenéjében is. Kamaszkora óta klarinétozik, művésznevét is egy híres klarinétművésztől, Woody Hermantól kölcsönözte. Közönség előtt az 1960-as évektől játszik, a Preservation Hall Jazz Banddel kezdett a Sleeper filmzenéjével.

Woody Allen és a New Orleans Jazz Band minden hétfő este a manhattani Carlyle Hotelben muzsikál. A zenekar 20. század eleji New Orleans-i klasszikus dzsesszt játszik. 1996-os európai turnéjukról Wild Man Blues címmel dokumentumfilm is készült. A zenekar eddig 2 CD-t adott ki a the Bunk Project (1993) és a Wild Man Blues (1997) filmzenéjét.

A művész a zene megszállottjának tartja magát, bár azt vallja: “a New Orleans-i dzsessz engem és barátaimon, valamint a világ lakosságának egy százalékán kívül senkit sem érdekel”. “Amit játszunk, az jó kis dzsessz, blues és spirituális ragtime. Felszabadítanak, mert zenészként nem várnak el tőlem semmit” – olvashatók Woody Allen szavai a Népszabadság szerdai számában. A magyarországi mozik január 3-tól vetítik Woody Allen új filmjét, a Kasszandra álmát, amelynek operatőre Zsigmond Vilmos volt.

[popup][/popup]