Vita Jeruzsálemről

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2007. október 9. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hivatala teljesen alaptalannak minősítette az El Kudsz el-Arabi című újság értesülését, amely szerint Olmert és Mahmúd Abbász palesztin elnök abban állapodtak meg, hogy a palesztin-­izraeli konfliktus rendezésének keretében jordán felügyelet alá helyezik a jeruzsálemi Templom-hegyet, annak muszlim szent mecseteivel.

Az izraeli jobboldali ellenzék nem tartja a hírt alaptalannak, és élesen támadja a miniszterelnököt, akit “a cionizmus teljes elhagyásával” vádol. Az ellenzék bizalmatlanságának egyik alapja, hogy Hajim Ramon miniszter, aki a palesztinokkal folytatott tárgyalásokat készíti elő, arról beszélt, hogy Jeruzsálem arab negyedeit palesztin fennhatóság alá kell vonni, és “külön státust kell teremteni a szent helyeknek”, de ennek részleteiről “még korai lenne beszélni”. Általános meglepetésre Avigdor Lieberman szélsőjobboldali miniszter is támogatja azt, hogy a jeruzsálemi arab negyedeket palesztin fennhatóság alá helyezzék.

Egyre több izraeli politikus fejti ki véleményét, hogy a Fatah-mozgalom fiatalabb generációja vezetőjét, Marvan Bargutit szabadon kellene bocsátani, hogy részt vállalhasson a békefolyamat irányításában. Ilyen értelemben nyilatkoztak többek között Gideon Ezra és Benjamin Ben-Eliezer miniszterek. A napokban a börtönben találkozott Bargutival Nadja Hilu munkapárti arab képviselőnő, aki egy tévéinterjúban kifejtette: Barguti szorosan követi a palesztin-izraeli tárgyalásokat, konstruktívan járul hozzá sikerükhöz, és szabadon bocsátásáért cserébe valószínűleg még a Hamász is beleegyezne Gilad Salit elrabolt izraeli katona kiszabadításába. Bargutit ötszöri életfogytiglani börtönre ítélte ugyan az izraeli bíróság, de szabadon bocsátásának hívei úgy vélik, lehetséges közreműködése a palesztin-izraeli megállapodás eléréséhez sokkal nagyobb súllyal nyom a latban, mint a múlt eseményei.

Ali Babadzsan török külügyminiszter, aki damaszkuszi látogatásának végeztével közvetlenül Jeruzsálembe érkezett, elmondta izraeli vendéglátóinak, hogy szerinte Basar Aszad szír elnök “nyitottabb, mint a múltban, és őszintén békét akar”, Szíria pedig “igen sokkal járulhat hozzá a térség stabilitásához”. Ezért Babadzsan azt ajánlja Izraelnek, kezdjen párbeszédet Szíriával, “és ha felkérik Törökországot, örömmel látjuk vendégül a két küldöttséget”.

Hét palesztin polgári személy sebesült meg hétfőre virradóra egy izraeli légitámadásban a Gázai övezetben – közölték szemtanúk és egészségügyi dolgozók. Az izraeli légierő harci gépe több levegő-föld rakétát lőtt ki azután, hogy az Ezzedín el-Kasszám Brigádok (a Hamász fegyveres szárnya) tagjai rakétákkal vagy aknavetővel próbáltak meg izraeli célpontokat támadni. A támadás nem találta el a fegyvereseket, de hét fegyvertelen civil megsebesült, közöttük ketten súlyosan. Egy tel-avivi katonai szóvivő megerősítette a légitámadás tényét.

A ciszjordániai Nábluszban egy izraeli katonatiszt sebesült meg palesztinokkal folytatott tűzharcban. Az izraeli hadsereg hétfőre virradóra tíz körözött iszlámista fegyverest vett őrizetbe Ciszjordániában.

Yehuda Lahav / Tel-Aviv

[popup][/popup]