Visszaszolgáltatják a holokauszt áldozatainak képeit

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. Február A jeruzsálemi Izrael Múzeum hamarosan visszaszolgáltatja négyszáz műtárgyát azok jogos tulajdonosainak, a Soa áldozatainak – jelentette pénteken a Háárec című napilap.

   
     

Izraelben törvény írja elő az ilyen műtárgyak visszaszolgáltatását és külön kormányhivatal foglalkozik felkutatásukkal. Amennyiben a tulajdonos vagy örökösei már nem élnek, a szóban forgó műalkotásokat elárverezik és a bevétel a Soa emlékét őrző szervezetek támogatására szolgál.

Az alkotások úgy kerültek a jeruzsálemi múzeum birtokába, hogy számos, a nácik által Európában zsidó polgároktól eltulajdonított műtárgyat az amerikai hadsereg foglalt le, majd 1965-ben négyszázat közülük átadott az Izrael Múzeumnak – az pedig akkor nem kutatta fel az eredeti tulajdonosaikat.

A listán szereplő művek közül egyesek a múzeum állandó kiállításán láthatóak, mások a raktárakban találhatók. Vannak köztük világhírű művek, így a német expresszionista Egon Schiele A város című 1915-ös vászna, valamint Sisley, Max Liebermann és Moritz Oppenheim több festménye is.

(Forrás: Múlt-kor/MTI-Panoráma)

[popup][/popup]