Visszakapják állampolgárságukat a lengyel zsidók

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. március 4. A lengyel kormány egyszerűsített eljárás keretében visszaadja az 1968-as antiszemita kampány miatt 1968 és 1971 között emigrált zsidó származású lengyelek állampolgárságát, jelentette be egy rádióinterjúban kedden Grzegorz Schetyna belügy- és közigazgatási miniszter.

Schetyna közölte, utasítást adott a lakóhelyileg illetékes vajdaságok vezetőinek, hogy kérésre adjanak igazolást arról, hogy az állampolgárság akkori megvonása a zsidóktól jogellenes volt, s ilyen formán érvénytelen.

Az 1968-as antiszemita kampány nyomán emigrált lengyel zsidók állampolgárságának visszaadását vezető lengyel művészek és tudósok követelték egy pénteken közzétett nyílt levélben. Mások között az irodalmi Nobel-díjas Wislawa Szymborska költőnő, esszéíró, Andrzej Wajda filmrendező és Olga Tokarczuk írónő is aláírta a Gazeta Wyborcza című lapban közölt nyílt levelet.

Az aláírók támogatásukról biztosították Golda Tencer lengyel színésznő korábbi felhívását, amelyet Lech Kaczynski államfőhöz intézett, és amelyben kérte, hogy adják vissza a lengyel állampolgárságot az emigránsoknak az 1968. márciusi események 40. évfordulója alkalmából.

1968 március elején diáktüntetések voltak lengyel felsőoktatási intézményekben egy hazafias színdarab, Adam Mickiewicz Ősök című verses drámájának betiltása miatt. A kommunista rendszer a cionistákat okolta a tiltakozásokért.

15 ezren menekültek el

Zsidóellenes médiakampány és elbocsátáshullám követte a tüntetéseket. A következő években mintegy 15 ezer zsidó hagyta el az országot az antiszemita hangulat miatt. A lengyel hatóságok megfosztották ezeket a személyeket állampolgárságuktól.

A belügyminisztérium mindeddig ellenezte az állampolgárság visszaadását. Schetyna kedden hangsúlyozta: az állampolgárság visszaadására vonatkozó rendelkezés alapfeltétele az izraeli állampolgárság.

[popup][/popup]