Virtuális múzeumban a zsidómentő portugál diplomata

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Múlt-Kor

2008. február 24.

Posztumusz elismeréssel emlékezett meg Portugália egy néhai diplomatáról, aki a második világháború alatt zsidók és más üldözöttek ezreit mentette meg a náciktól és ezért kegyvesztett lett hazájában.

Jaime Gama, a portugál parlament elnöke vezette a héten Lisszabonban az ünnepséget annak a honlapnak megnyitóján, amely Aristides de Sousa Mendes életét ismerteti. A hivatásos diplomata 1954-ben halt meg nagy nyomorban. “A megbékélés napja ez” – mondta Gama, és “mindnyájunk jelképének” nevezte a megtisztelt diplomatát.

Sousa Mendes 1940-ben Bordeaux-ban, ahol főkonzul volt, kormányának utasítása ellenére becslések szerint tízezer zsidó és húszezer más menekült részére állított ki vízumot, hogy elhagyhassák a nácik által részben megszállt Franciaországot és Spanyolországon át a semleges Portugáliába juthassanak, ami sokuk számára az egyetlen út volt a szabadságba. A spanyol diplomata néhány munkatársával együtt a nap 24 órájában dolgozott, miközben a konzulátus előtt hosszú sorban álltak a várakozók.

Mindemiatt hazarendelték őt Portugáliába és António Salazar jobboldali diktátor elbocsátotta a diplomáciai testületből. Eltiltották az ügyvédi munkától és megvonták tőle nyugdíját is. A társadalomból kitaszítottan, feleségével és 14 gyerekükkel együtt egészen a haláláig nyomorban élt. A portugál diktatúra 1974-es bukása után Sousa Mendes hosszú ideig feledésben maradt, amíg a parlament 1988-ban nem rehabilitálta.

A részben a portugál kormány által finanszírozott virtuális múzeum fotók, videók és történelmi okmányok gyűjteménye révén a család követelésének tesz eleget – mondta Álvaro de Sousa Mendes, a néhai diplomata egyik unokája. Az internetes oldal igyekszik segíteni az embereknek abban, hogy megértsék a történteket.

A honlap egyelőre csak portugálul érhető el, de a közeljövőben le fogják fordítani más nyelvekre is. Anyagilag támogatják külföldi egyetemek és intézmények, köztük a német külügyminisztérium és zsidó szervezetek is.

[popup][/popup]