Vidám nácik Auschwitzban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007.09.20. 116 különleges fényképből álló albummal gazdagodott a washingtoni Holokauszt Múzeum. A felvételek az auschwitzi haláltáborban készültek mulatozó, kikapcsolódó nácikról. A felvételek között nyolc felvétel is van Josef Mengeléről, akiről eddig nem volt ismert ilyen felvétel.

  Braer_Mengele_Kramer_Hoss  
  Baer, Mengele, Kramer és Rudolf Höss (az auschwitzi tábor alapító parancsnoka)  

Egyedülálló fotók kerültek a Washingtoni Holokauszt Múzeum birtokába. A fényképek az auschwitzi haláltáborban készültek és a horror árnyékában pihenő náci vezetők vidám életképeit örökítik meg. A 116 fényképet tartalmazó albumot az amerikai katonai hírszerzés egy olyan egykori tisztje adományozta a múzeumnak, aki a fotókat 60 éve találta Németországban.

Az 1944 májusa és decembere között a koncentrációs táborban készült ritka felvételeken SS-tisztek és náci tisztviselők láthatók. A karácsonyi összejövetelen, kirándulásokon, közös éneklésen és egyéb alkalmakkor készült képek arról tanúskodnak, hogy a náci tisztek és feleségeik önfeledten pihentek, miközben közvetlen közelükben gőzerővel üzemeltek a halálgyár gázkamrái és krematóriumai.

A fotók azért is különleges értékűek, mert bár az 1945. január 27-én a szovjet hadsereg által felszabadított auschwitzi tábor egyike volt a leghírhedtebb megsemmisítő táboroknak, mindeddig csak néhány eredeti felvétel került elő a náci korszakból.

Az egyik fotón 70 mulató SS-tiszt körében látható Josef Mengele tábori orvos, aki borzalmas kísérleteket végzett a rabokon. Mengele mellett ott van a képen Rudolf Höss, az Auschwitz-komplexum alapító parancsnoka, aki bevezette a Ciklon B-vel történő elgázosításokat és a róla elnevezett akció keretében a magyar zsidók megsemmisítését irányította, valamint Josef Kramer, aki 1944 májusától az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor parancsnoka, és a magyar zsidók kiirtásának egyik fő felelőse volt.

A Washingtoni Holokauszt Múzeum közlése szerint a Mengelét ábrázoló fényképek – nyolc ilyen van az albumban – az első előkerült eredeti fotók, amelyek Auschwitzban készültek az orvosról.

Az auschwitzi albumot a múzeumnak adományozó amerikai katonatiszt a nyáron elhunyt, kérésére nevét nem közölték. A világ eddig egyetlen Auschwitz-albumot ismert, azt, amelynek képeit SS-fotósok készítették 1944 tavaszán a táborba érkező magyar zsidókról. A Washingtoni Holokauszt Múzeum nem tervezi az új album kiállítását, de a képek megtekinthetők az intézmény honlapján : http://www.ushmm.org/

(Forrás: MTI)

 

[popup][/popup]