Vidal Sassoon 80 éves

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2008. január 18. “Csak megmosom a hajam, és már indulok is!” – a legtöbb nőnek ez a mondat cseng a fülében Vidal Sassoon neve hallatán. A fodrászat úttörője január 17-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

   
  Vidal Sassoon  

Zsidó családba született Londonban, 1928. január 17-én, apja Görögországot, anyja Ukrajnát elhagyva telepedett le a brit fővárosban. Egyetemre már New Yorkba járt, végül mégis a fodrászat mellett kötött ki. Egy csapásra vált híressé a hatvanas évek elején, amikor minden hagyományt felrúgva a Bauhauson és geometriai formákon alapuló hajvágást alkalmazva rövidítette meg a hölgyek hajkoronáját. Az egyenes formák ellenére természetes frizurák nagy előnye a könnyű formázhatóság volt, a megújult rövid haj, majd a bubifrizura hatalmas siker lett.

Sassoon leghíresebb “áldozatai” között olyan nevek szerepeltek, mint a derékig érő hajától egy merész vágással megszabaduló Mia Farrow, a hatvanas évek egyik szexszimbólumának számító Nancy Kwan színésznő és a csontsovány modell, Twiggy. A modern fodrászat mesterének kikiáltott Sassoon nem csak a vágásban hozott újat: ő volt az, aki a hajápolási termékek piacát milliárdos iparággá fejlesztette.

A nyolcvanas évek elején végleg az Egyesült Államokba költözött, a Sassoon márkanévvel fémjelzett hajápolási termékek jogainak nagy részét végül a Procter&Gamble multinacionális vállalatnak adta el. A Sassoon-frizurás sztárok révén csillaga folyamatosan magasan ragyogott, a neve alatt futó fodrászstúdiók San Franciscótól Berlinig közel 30 helyen várták a Sassoon filozófiára áttérni vágyókat. A szalonokban dolgozó fodrászok a mester nevét viselő akadémián tanulhatták meg a trükköket és fortélyokat, de mindenek előtt hitvallását kell magukévá tenniük: “az egyszerűség a szépség alapja”.

Az ezredfordulót követően azonban a hírek szerint összerúgta a patkót a Procterrel, amiért a mamutvállalat egy másik hajápolási termékcsaládot tolt előtérbe az ő termékei helyett, s pletykák szerint szalonjait is eladta.

A kalandos életű fodrász, aki az izraeli Palmach-különítményekben is harcolt, 1966-ban nősült meg, az 1980-ig tartó házasságból három gyerek született, egy fiút pedig örökbe fogadtak. 2002-ben súlyos csapást kellett átvészelnie, kábítószer-túladagolásban meghalt lánya. A zsidó gyökereit ápoló Sassoon 1982-ben a jeruzsálemi Héber Egyetemen megalapította a Vidal Sassoon Antiszemitizmuskutató Központot.

[popup][/popup]