Vaskori várost találtak Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 29. A korai vaskorban (Kr.e. 1150-950) létezett igen fejlett város maradványait tárták fel régészek Izraelben

Eddig úgy tekintettek a Genezáreti-tó partján fekvő Kinneret városának arra a korszakára, mint a hanyatlás időszakára – közölte Wolfgang Zwickel, az ásatások koordinátora, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem professzora. “A feltárt leletek azt mutatják, hogy szó sem volt a társadalom teljes összeomlásáról” – mutatott rá a tudós. Kinneret a bibliai Izrael korai időszakát tekintve az ország egyik legjelentősebb településének tekinthető.

Eddig a régészek abból indultak ki, hogy a térség valamennyi nagy városát a Kr.e. 1200-1175 közötti időkben feladták és helyettük az emberek kisebb falvakat létesítettek a hegyvidéken. Jelenlegi ismereteink szerint ezek a kis települések képezték azután a későbbi Izrael magvát, amely a Kr.e. 10. században jött létre. A várost, amelynek a régészek nyomaira bukkantak, különösen jól tervezték meg. Így például az utcák meredeken vezettek felfelé a hegyoldalon, hogy az esővizet a tóba levezessék. Két, egyenként mintegy ezer négyzetméteres területen megtalálták a régészek által pékségnek vélt épületkomplexum maradványait. A várost körülvevő fal vastagsága meghaladta a 12 métert. Zwickel szerint lehetséges, hogy a város erődítmény szerepét töltötte be.

A tudós szerint valószínű, hogy a Kr.e. tizedik évszázadban földrengés és az általa előidézett tűzvész pusztította el a virágzó várost, amely ezt követően több mint száz esztendőn át teljesen kihalt volt. A kutatók szerint a feltárt maradványok arra engednek következtetni, hogy a mintegy tíz hektárnyi területen 2500 ember élhetett. A mintegy 70 tudós – a mainzi egyetem tudósai, továbbá Helsinkiből, Bernből és Leidenből érkezett régészek – részvételével folyó, 2003-ban elkezdett ásatások még hat évig eltarthatnak.

(Forrás: hirado.hu/MTI)

[popup][/popup]