Vámosnak lehet véleménye, de a zsidók mást gondolnak

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 3. Gyurcsány Ferencnek nemcsak erkölcsi alapja, hanem erkölcsi kötelessége is felemelni szavát az antiszemitizmus ellen, a Budapesti Zsidó Hitközség sajtóreferensének, Vámos Györgynek magánemberként tett minapi nyilatkozata pedig nem fedi sem a Mazsihisz, sem más zsidó szervezet álláspontját, azzal „egyáltalán nem értünk egyet” – reagált a Népszavának Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke Vámosnak lapunkban is ismertetett kijelentéseire.

Mint azt az MNO is megírta,Vámos György az Echo Tv szombati adásában úgy vélte: Gyurcsány Ferencnek nincs erkölcsi alapja az antiszemitázáshoz, megengedhetetlen és veszélyes a kormányfőnek az a politikai manővere, amellyel antiszemitizmussal vádolja a legnagyobb ellenzéki pártot, a Fideszt és annak elnökét, Orbán Viktort.

„Milyen erkölcsi alapon vádol a pártelnök, amikor az általa vezetett párt jogelődje Izrael állam legádázabb ellenségei közé tartozott, és elsikkasztotta az NSZK-tól kapott zsidó kárpótlási pénzek jelentős részét? Milyen alapon vádaskodik a magánember, amikor zsidótól elkobzott villában lakik?” – hangoztatta a sajtóreferens, aki szerint az antiszemita kártya kijátszása veszélyes fegyver, amely alaptalan félelmet kelt a hazai zsidóságban.

Vámos szerint ennek megakadályozásáért Gyurcsány Ferencnek abba kell hagynia az alaptalan vádaskodást.

A Mazsihisz elnöke még azt is elmondta: Vámos nyilatkozata belefér a szólásszabadság kereteibe. Magyarországon azonban nem lehet még egy olyan zsidó embert találni, aki ezzel a véleménnyel egyetértene – tette hozzá Feldmájer Péter.

(Forrás: www.mno.hu)

Előzmények

2007. július 3.
Antiszemitázás: egyedül maradt véleményével a sajtóreferens

Gyurcsány Ferencnek nemcsak erkölcsi alapja, hanem erkölcsi kötelessége is felemelni a szavát az antiszemitizmus ellen. A Budapesti Zsidó Hitközség sajtóreferensének, Vámos Györgynek magánemberként tett minapi nyilatkozata pedig nem fedi sem a Mazsihisz, sem más zsidó szervezet álláspontját, azzal „egyáltalán nem értünk egyet” – reagált lapunknak Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke a sajtóreferens kijelentéseire.

Vámos György az ECHO Tv szombati adásában úgy vélte: Gyurcsány Ferencnek nincs erkölcsi alapja az antiszemitázáshoz, – megengedhetetlen és veszélyes a kormányfőnek az a politikai manővere, amellyel antiszemitizmussal vádolja a legnagyobb ellenzéki pártot, a Fideszt és annak elnökét, Orbán Viktort. „Milyen erkölcsi alapon vádol a pártelnök, amikor az általa vezetett párt jogelődje Izrael állam legádázabb ellenségei közé tartozott, és elsikkasztotta az NSZK-tól kapott zsidó kárpótlási pénzek jelentős részét?

Milyen alapon vádaskodik a magánember, amikor zsidótól elkobzott villában lakik?” – hangoztatta a sajtóreferens, aki szerint az antiszemita kártya kijátszása veszélyes fegyver, amely alaptalan félelmet kelt a hazai zsidóságban. Vámos szerint ennek megakadályozásáért Gyurcsány Ferencnek abba kell hagynia az alaptalan vádaskodást.

A Mazsihisz elnöke érdeklődésünkre azt mondta: Vámos nyilatkozata belefér a szólásszabadság kereteibe. Magyarországon azonban valószínűleg nem lehet még egy olyan zsidó embert találni, aki ezzel a véleménnyel egyetértene – tette hozzá Feldmájer Péter.

(Forrás: Népszava-információ)        

2007. július 2.
Megengedhetetlen és veszélyes Gyurcsány antiszemitázása

Az Echo Tv Unió című műsorának szombati adásában Vámos György, a Budapesti Zsidó Hitközség sajtóreferense Csóti György kérdéseire válaszolva kifejtette, megengedhetetlen és veszélyes Gyurcsány Ferenc politikai manővere, amellyel antiszemitizmussal vádolja a legnagyobb ellenzéki pártot, a Fideszt, és annak elnökét, Orbán Viktort. Vámos György szerint erkölcsi és politikai szempontból egyaránt megengedhetetlen a miniszterelnök taktikázása, mert minden alapot nélkülözve vádaskodik nemcsak belpolitikai vitákban, hanem a nemzetközi kapcsolatok területén is, sőt még a külföldi sajtóban is.

“Milyen erkölcsi alapon vádol a pártelnök, amikor az általa vezetett párt jogelődje Izrael állam legádázabb ellenségei közé tartozott, és elsikkasztotta az NSZK-tól kapott zsidó kárpótlási pénzek jelentős részét? Milyen alapon vádaskodik a magánember, amikor zsidótól elkobzott villában lakik?” – foglalta össze aggályait a sajtóreferens. Véleménye szerint az antiszemita kártya kijátszása veszélyes fegyver. Alaptalan félelmet kelt a hazai zsidóságban, és tovább fokozza a társadalmi megosztottságot, külföldön pedig visszatetszést kelt. Vámos György szerint ennek megakadályozásáért Gyurcsány Ferencnek abba kell hagynia az alaptalan vádaskodást.

(Forrás: Magyar Hírlap)

[popup][/popup]