Változások

Írta: (-i -l) - Rovat: Archívum, Képzőművészet

A közelmúlt változásaira utalt a Budavári Palotában na­pokban zárult fotókiállítás cí­me. A beküldött kétezer kép negyedét állították ki. Közülük a legnagyobb értéket a riporteri kategóriában láthatók mutatták fel, míg a természet, az akt és portré, az alkalmazott és divat­fotó művészei látványos, ám többségükben újdonságot nem nyújtó műveikkel jelentkeztek.

A riporterek sikere érthető. Az elmúlt évek hazai és kelet­-európai eseményei a történelem nagy és ritka pillanatai voltak – meg kellett örökíteni azokat. Évtizedek után ez a kiállítás az első, amikor a zsűrinek neve­zett cenzúra megnyitás előtt nem tüntette el a nyomorúsá­got, a megszállást, egyes politi­kusok groteszk fintorait, öntelt­ségét eláruló képeket.

A rangos szemlén örömünkre zsidó témák is szerepeltek. Ezek között volt Várnai László „Száz kapu” ortodox negyed című jeruzsálemi utcaképe és Boros Fe­renc szatírája: a nyomorúságos újságárusnő földre helyezett lapjain olvasható fejléc Új Élet Színvonal címmel egészül ki.

A Szombat januári számában tudósítottunk az oroszországi olék budapesti napjairól, címla­punk is róluk „mesélt”. A sok megpróbáltatást átvészelők zavartsága, az életük minden munkájának gyümölcsét befo­gadó batyuk, a fasizmus elleni hősiességük kitüntetései ragad­ták meg Weber Lajost, a Mai Nap fotóriporterét Exodus soro­zatában. A Kurír munkatársa, Révész Tamás egészen különle­ges, bizonyára még sohasem fotografált témát választott: egy 16 éves budapesti ifjú körülme­télésének eseményeit. A Tradíció sorozat 10 képből áll. Látjuk rajta az Ábrahám szövetségébe való felvételéhez szükséges ta­nulást a már felnőtt fiatalnál, a málenolás fázisait, majd a szö­vetség új tagját tanítói, barátai ünneplése közben.

Nem frázis, nem túlzás, ha azt mondjuk, a Változások című kiállítás is hozzájárult önisme­retünkhöz s megismertetésünk­höz. S ez nem kevés!

(-i -l)

Címkék:1992-02

[popup][/popup]