Vadkeleti versek

Írta: (sz.t.g.) - Rovat: Archívum, Irodalom

(Mezei András: Itt a vadnyugat! Belvárosi Könyvkiadó, 1991.95 oldal, 90 Ft., farmer­kötésben 137 Ft.)

Alig több mint két éve tűntek fel az Élet és Irodalom hasábjain Mezei András western-dalai. A most könyvformában is megjelent írásokban az önmagát gyermekkorába, s a mozi által a Vad­nyugatra álmodó költő távolságtartó csodálattal, tágra nyílt szemmel s kamaszosan eltátott szájjal „nézi”, s egy­ben rajzolja képzelete vetítővásznára az egyenes tekintetű, keménykezű, csípő­ből tüzelő cowboy-ok világát. A stílsze­rűen farmerba, olcsóbb kiadásában far­mert imitáló papírba kötött könyv szö­vegei úgy járják végig a szerző élet­hosszat átfogó érzéseit, hogy nem tér­nek el a vadnyugati szimbolikától. Tu­datos kötetet épített Mezei, sehol nem hat erőltetettnek jelképrendszere. A tör­ténelem előzékenyen segítette a szerzőt, hogy „fülét a sínekre tapasztva”, a pisztolypárbaj „egyenlő esélyű szabad­ságát” ideálisnak és vágyottnak tekint­ve, hátán „nehéz nyereggel” keljen át sivatag évein.

Felvarratták vele – és sokakkal – az aranyszín „Sheriff-csillagot”, de azt mondja – egyenként meg- és felszólítva az olvasót s önmagát „le nem ve­ted,/mint bélyeget,/hogy a porba le nem dobod,/csizmáddal meg nem tapodod,/ coltod-dal, hogy át nem lövöd,/ lovaddal nem tiportatod,/ hanem fényesen viseled,/ nadrágzsebedbe nem dugod”, mert a csillag jelkép: „igazság véres teteme…apáid ősi szelleme”. Morális példázatot sugall a megtartott önazonosságban: „benned az egy erős tudat,/ máig él – tiszta a kezed./ A banda-had körülvehet.”

Jobbja „a colt markolatán/ez már csak így, csak így van erre/a Dob és a Dohány utcában,/ ahol a Klauzál téren áll” s perel a Teremtővel, mert hisz lenne-e „egy talpalatnyi/szent föld”, ahol az Ő országa megvalósulna efféle western-hősök nélkül?

Egy öreg cowboy menekülése ez a versgyűjtemény a vadkeleti jelenből s a közelmúltból egy álomvilágba, egy megalkuvásoktól mentes, erkölcsös és egyértelmű létbe, ahol a döntések bár életre-halálra szólnak, minden gyermekien áttetsző és egyszerű.

(sz.t.g.)

Címkék:1992-03

[popup][/popup]