Újságíró-e a blogger?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Metazin

2008. június 29. Nem pusztán presztízskérdésről van szó. Jogi szempontból sem mindegy, hogy a bloggereket újságírónak tekintjük-e. Jár-e a hivatásos médiamunkásokat megillető védelem az amatőr bloggereknek?

„A bloggerek zöme újságírónak tekinti magát, és úgy gondolja, hogy őt is megilletik ugyanazok a jogok, mint a hagyományos médiában dolgozókat. Mások szerint viszont a bloggerek nem újságírók. David Shaw, a Los Angeles Times publicistája nemrég amellett érvelt, hogy a bloggerek azért nem tekinthetők újságírónak, mert nem elég tapasztaltak, írásaikat nem ellenőrzi szerkesztő, és etikai normáknak sem kell megfelelniük” – írja Christopher B. Daly bostoni újságírás-professzor a Wishtank magazinban.

Az újságírókat megillető jogok közül az egyik legfontosabb az, hogy informátoraikat ne kelljen felfedniük.

Nem világos azonban, hogy a bloggereket is védi-e a jog. 2006-ban ugyan született egy olyan bírósági döntés, amely kimondja, hogy nekik sem kell felfedniük informátoraikat, de szövetségi szabályozás egyelőre nincs. A kongresszusnak tavaly ősszel egy törvénymódosítást készítettek elő, amely a bloggerekre is kiterjesztené az újságírókat megillető jogokat, elfogadása azonban kétséges.

Daly szerint az amerikai sajtószabadság szelleméből egyértelműen következik, hogy a bloggereknek is ugyanolyan megítélés alá kell esniük, mint a hivatásos újságíróknak.

Amerikában a 18. század végén, a gyarmati időkben a függetlenség melletti legfontosabb írások nem a napilapokban jelentek meg. A pamfletirodalom legalább olyan hatással volt a közvéleményre, mint az újságok. Thomas Paine filozófus Common Sense című pamfletje, amelyben a republikánus eszmék és a függetlenség mellett állt ki, 150 000 példányban kelt el az akkor 2 milliós népességű gyarmaton.

A pamfletek rendszerint amatőr szerzői gyakran álnéven írtak, és így kertelés nélkül sarkos véleményt fogalmazhattak meg. Ellentétben a hivatásos újságírókkal, nekik nem kellett a következményektől tartaniuk. „A pamfletírók voltak az amerikai underground média ősatyái, a gerillasajtó első képviselői.”

„A bloggerek sokkal közelebb állnak a függetlenségi mozgalom pamfletíróihoz, mint a mai napilapok” – írja Daly. Márpedig a sajtótörvények elsődleges célja nem a hivatásos újságírók személyének, hanem a vélemények pluralitásának védelme. A közvélemény pedig azzal jár jól, ha a bloggerek is védettséget élveznek.

[popup][/popup]