Újsághirdetés útján keresnek maguknak rabbit a dél-morvaországi zsidók Brünnben.

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 11. Moshe Chaim Koller, aki Brünnben négy éven keresztül ellátta ezt a tisztséget, szeptember elején Prágába költözik, s az ottani zsidó hitközségben fog dolgozni. Koller előtt a néhány száz lelket számláló dél-morvaországi zsidó hitközségnek három évtizeden keresztül nem volt saját rabbija.

  Brno_zsinagoga  
  A Brünói zsinagóga  

“Nyilvánvaló, hogy amint értesültünkKoller Prágába költözéséről, azonnal hozzáfogtunk egy új rabbi kereséséhez. Hogyan? Hát egyebek között újsághirdetések útján. Na persze, nem a cseh lapokban, hanem a zsidó médiában, elsősorban Szlovákiában, Lengyelországban, Oroszországban és Izra

elben” – magyarázta a Mladá Fronta Dnes című cseh lapban Pavel Fried, a brünni zsidó hitközség elnöke.

Miután Csehországban gyakorlatilag nincs esély egy csehül beszélő rabbi megszerzésére, a hitközség arra számít, hogy esetleg az említett országokban találhat egy megfelelő személyt.

“Számunkra természetesen kulcsfontosságú, hogy tudjon csehül, vagy olyan ember legyen, aki rövid időn belül képes lesz nyelvünk elsajátítására” – fejtette ki Pavel Fried. Hozzátette: A rabbinak ugyanis nemcsak az istentiszteleteket kell vezetnie, hanem napi kapcsolatban kell lennie a hitközség tagjaival, olyan szellemi vezetőnek kell lennie, aki képviselni tudja a zsidó vallást a mindennapi gyakorlati dolgokban is.

Fried szerint nem valószínű, hogy néhány hét, illetve néhány hónap alatt sikerül megtalálniuk a megfelelő személyt. “Moshe Chaim Koller esetében is egy évig tartott, amíg rátaláltunk” – jegyezte meg.

Addig is a brünni istentiszteleteket, a temetéseket és a házasságkötéseket Moshe Chaim Koller, illetve prágai társai vállalták magukra.

A brünni zsidóság története majdnem 800 éves. A dél-morvaországi zsidóság a két világháború közti időszakban élte virágkorát, amikor csak a brünni hitközségnek mintegy 12 ezer tagja volt.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]